Prva pobjeda za Annu Fenninger
Anna Fenninger

Iako je bila šesta nakon prve vožnje

Prva pobjeda za Annu Fenninger

M. Maksimović

Austrijanka Anna Fenninger pobjednica je trećeg ovosezonskog veleslaloma Svjetskoga kupa održanog u Lienzu. svoju prvi pobjedu u Svjetskom kupu, Fenninger je ostvarila ispred Federice Brignone, dok je treće mjesto pripalo Tessi Worley.

Uspjeh Fenningerove je veći ako se zna da je nakon prve vožnje bila tek na šestom mjestu sa zaostatkom od 23 stotinke. Ispred, Fenningerove su bile Julia Mancuso, Federica Brignone, Elisabth Goergl, Stefanie Koehle kao veliko iznenađenje i Viktoria Rebensburg.

Rebensburg je vodila sa 1:06.62, dok je veliko iznenađenje napravila Stefanie Koehle koja je sa startnim brojem 24 zamalo došla na prvo mjesto, ostala je kratka tek jednu stotinku.
Elisabeth Goergl je kao treća kasnila 11 stotinki.

U drugoj vožnji su se karte promiješale, Fenninger je preuzela prvo mjesto sa 2:16.08, Federica Brignone je došla na 20 stotinki zaostatka, Tesa Worley se probila na treće mjesto (+0.39). Viktoria Rebensburg je napravila veću pogrešku skoro na posljednjoj kapiji što je skupo platila, završila je tek kao četvrta. Bez plasmana među tri najbolje je ostala i Stefanie Koehle koja je šesta, dok je Elisabth Goergl tek sedma. Odličan posao u drugoj vožnji je odradila i Lindsey Vonn koja je zaostala 80 stotinki što je dovoljno za peto mjesto.

Osim što je Fenninger upisala prvu pobjedu, treba reći da je ona i posebna jer je prvi austrijska u veleslalomu nakon slavlja Kathrin Zettel 16. januara 2010. u Mariboru. Na SP u Garmishu ove godine Anna je osvojila dvije medalje. U superkombinaciji je zauzela prvo mjesto, dok je u ekipnoj utrci sa Austrijom bila srebrna.

Rezultati veleslaloma u Lienzu:
1.Anna Fenninger (Aut) 2:16.08
2.Federica Brignone (Ita) +0.20
3.Tessa Worley (Fra) + 0.39
4.Viktoria Rebensburg (Njem) +0.49
5.Lindsey Vonn (SAD) + 0.80
6.Stefanie Koehle (Aus) + 0.98
7.Elisabeth Goergl (Aus) + 0.99
8.Sabrina Fanchini (Ita) +1.13
9.Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +1.18
10.Maria Hoefl-Riesch (Nje) +1.19

Poredak u veleslalomu:
1.Viktoria Rebensburg (Njem) 230
2.Anna Fenninger (Aus) 190
3.Elisabeth Goergl (Aus) 176
4.Lindsey Vonn (SAD) 167
5.Tessa Worley (Fra) 110

Ukupni poredak u Svjetskom kupu:
1.Lindsey Vonn (SAD) 599
2.Anna Fenninger (Aus) 368
3.Marlies Schild (Aus) 340
4.Viktoria Rebensburg (Njem) 336
5.Elisabeth Goergl (Aus) 305

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.