Marko Rudić u Sočiju za SportSport.ba

"Na OI ne predstavljate samo sebe, nego i svoju državu"

Olimpijac iz Bosne i Hercegovine Marko Rudić vrijedno trenira sa Alemom Holjanom i priprema se za svoj prvi nastup u Sočiju. 

Marko još uvijek nije izlazio na stazu, a prvi nastup upisat će 19. februara kada je na rasporedu veleslaom. 

"Ja još uvijek nisam izlazio na stazu. Moje trke tek predstoje, 19. februara imat ću prvi nastup u veleslalomu. Zadovoljan sam trenutnom formom, na treningu pokazujem bolje rezultate. Popravio sam neke ranije greške i nadam se da će tako biti i na trci," riječi su Rudića. 

Vremenski uslovi u prvih desetak dana u Sočiju nisu bili naklonjeni takmičarima. Posebno onim sa visokim startnim brojem. Ipak čini se kako i za njih dolaze bolji dani. 

"Mi smo jako rano na stazi. Već u osam smo na stazi i tada su temperature oko nule i ispod nule. Već oko deset sati ti uslovi više nisu dobri. Organizatori daju sve od sebe, ali vrijeme je nešto na šta mi ne možemo da utičemo," govori Rudić i ističe kako veća očekivanja ima od nastupa u slalomu. 

"Očekujem bolji rezultat u slalomu, mada i veleslalomska forma mi je trenutno u usponu i ja se nadam nekom iznenađenju možda i u veleslalomu. Što se tiče priprema za ZOI, ove godine je bio problem sa snijegom, ne samo kod nas nego i u cijeloj Evropi, tako da smo svi trpili zbog toga. Trke su bile otkazane, kao i treninzi. Bio sam u Norveškoj 20 dana i to mi je mnogo pomoglo," rekao je Rudić. 

Trener našeg olimpijca Marka Rudića je Alem Holjan. Marko ističe kako je odnos između njega i Holjana na visokom nivou.

"Ja sam veoma zadovoljan. Ovo nam je prvi put da radimo na jednom velikom takmičenju i mislim da je naš odnos na jednom visokom nivou," kaže Rudić i ističe kako je nastup na Olimpijadi ostvarenje sna za jednog sportistu. 

"To je ostvarenje sna. Olimpijada je neki najviši cilj. Bilo koji sportista koji je ovdje motiviran je da da sve od sebe. Da ostvari najbolji rezultat, jer Olimpijada znači ne predstavljati samo sebe, nego i predstavljati svoju državu i zastavu koju branite," rekao je Rudić.

Rudić ističe kako najviše vremena provodi sa Olimpijcima iz bivše države, a da je Bode Miller od velikih šampiona na njega ostavio najjači dojam. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.