Riesch osvojila veliki Kristalni globus
Veliki uspjeh za Mariju Riesch

Veleslalom nije vožen

Riesch osvojila veliki Kristalni globus

M. Maksimović

Njemica Maria Riesch je Svjetskog kupa. Prije posljednje utrke, Riesch je imala tri boda prednosti ispred  Lindsey Vonn i tu prednost je zadržala jer je posljednji veleslalom otkazan.Utrka je otkazana zbog sloja tankog leda koji se nataložio na mokrom snijegu, te uslovi nisu bili odgovarajući za utrku veleslaloma.

Riesch je prethodne dvije sezone završavala na drugom mjestu iza Vonn, a 2008. godine bila je treća u ukupnom redoslijedu,ove godine je stigla do trijumfa sa  1728 bodova.U ovoj sezoni je Riesch je ostvarila šest pobjeda, tri u spustu te po jednu u slalomu, superkombinaciji i superveleslalomu.

Lindsey Vonn je slavila ove sezone osam puta, tri puta u spustu, četiri puta u superveleslalomu i jednom u kombinaciji.Braniteljica naslova se potajno nadala da bi danas mogla osvojiti svoj četvrti uzastopni veliki Kristalni globus, ali nije uspjela, loši vremenski uslovi su odigrali presudnu ulogu.

Ovo je treći put da je razlika između dvije prvoplasirane skijašice u konačnom redoslijedu Svjetskog kupa samo tri boda. S istom je razlikom 1979. godine Austrijanka Annemarie Proell slavila ispred Lihtenštajnke Hanni Wenzel, a 2005. godine je Šveđanka Anja Paerson za tri boda nadmašila Janicu Kostelić.

Mali Kristalni globus za najbolju veleslalomašicu sezone osvojila je Njemica Viktoria Rebensburg s 435 bodova, ispred Francuskinje Tesse Worley koja je sakupila 358 bodova i Finkinje Tanje Poutiainen s 240 bodova.

Konačni poredak Svjetskoga kupa:
1.Maria Riesch (Njem) 1728
2.Lindsey Vonn (SAD) 1725
3.Tina Maze (Slo) 1139
4.Elisabeth Goergl (Aut) 992
5.Julia Mancuso (SAD) 976

Konačni poredak veleslaloma:
1.Viktoria Rebensburg (Njem) 435
2.Tessa Worley (Fra) 358
3.Tanja Poutiainen (Fin) 240
4.Elisabeth Goergl (Aut) 236
5.Federica Brignone (Ita) 208

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.