Silvan kao nekad Pirmin
Silvanova druga pobjeda u Svjetskom kupu

Iznenađenje u Val Gardeni

Silvan kao nekad Pirmin

M. Maksimović

Švicarac Silvan Zurbriggen je danas kreirao pravu malu senzaciju na stazi Saslong u poznatom ski-centru Val Gardeni. Zurbriggen je do današnjeg spusta u karijeri samo jednom bio pobjednik, pa bez obzira što se radi o makskimalno korektnom vozaču u svim disciplinama, malo ko je mogao očekivati ovakav rasplet danas.

A današnji je bio krajnje uzbudljiv, što potvrđuje i podatak da su skijaši do 13.mjesta imali zaostatak ispod jedne sekunde, što nije čest slučaj u spustu, pogotovo ne na ovako teškim stazama.

Švedski veteran, Patrik Jaerbyn je sa  1:57.81 bacio rukavicu svojim protivnicima koji nisu imali odgovora.A onda se na startu pojavio sa rednim brojem 17.Švicarac Didier Cuche. Švicarac je školski odradio utrku te je preuzeo vodstvo sa pola sekunde prednosti. Klaus Kroell je zaprijetio, ali je ostao kratak tek jednu stotinku, a onda je red došao na Michaela Walchhofera jučerašnjeg slavljenika.Austrijanac je bio dobar, ali je kasnio za Cucheom 25 stotinki.

Kada je Walchhofer ušao u cilj, mnogi su već bili spremni čestitati Cucheu, ali tako nisu mislili Silvan Zurbriggen i jedan drugi Austrijanac koji je imao završnu riječ, Romed Baumann.
Silvan je sjajno odvozio spust, imao je bolje vrijeme na svakom prolazu od Cuchea i to je na kraju rezultiralo sa prvim mjestom u vremenu 1:57.21. Cuche je bio slabiji za 10 stotinki, Kroell 11, ali su imali drugo odnosno treće mjesto u samoj završnici. Da to tako ne bude pobrinuo se Romed Baumann koji je na kraju drugi sa šest stotinki zaostatka za pobjednikom.


Rezultati spusta:
1.Silvan Zurbriggen (Švi) 1:57.21
2.Romed Baumann (Aut) +0.6
3.Didier Cuche (Švi) +0.10
4.Klaus Kroell (Aut) +0.11
5.Michael Walchhofer (Aut) +0.35
6.Guillermo Fayed (Fra) +0.57
7.Patrik Jaerbyn (Šve) +0.60
8.Manuel Osborne - Paradis (Kan) +0.74
9.Carlo Janka (Švi) +0.75
10.Stephen Keppler (Nje) +0.94
10.Robie Dixon (Kan) +0.94

Ukupni poredak u SK:
1.Silvan Zurbriggen (Švi) 315
2.Michael Walchhofer (Aut) 294
3.Romed Baumann (Aut) 259
4.Dider Cuche (Švi) 244
5.Akesl Lund Svindal (Nor) 241

Ukupni poredak u spustu:
1.Silvan Zurbriggen (Švi) 150
2.Michael Walchhofer (Aut) 145
3.Klaus Kroell (Aut) 90
4.Dider Cuche (Švi) 89
5.Aksel Lund Svindal (Nor) 85

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.