Kraj karijere u suzama: "Dosta je bilo"
FOTO: EPA

Povrede su učinile svoje

Kraj karijere u suzama: "Dosta je bilo"

Haris Zilić

Očekuje nas potpuna smjena generacija u svjetskom skijanju i zimski sportovi će uskoro dobiti neke nove zvijezde jer svjedočimo situacijama kada sve veći broj skijašica i skijaša završava karijere.

Neki zbog godina, neki zbog ličnih razloga, porodičnih obaveza, a neke nažalost povrede udalje od borilišta.

Nakon što je Meta Hrovat u oktobru prošle godine objavila kraj karijere u 24. godini života, slovenska skijaška reprezentacija ostaje bez još jedne sjajne skijašice.

Specijalistkinja za veleslalom Tina Robnik (31) odlučila je da završi karijeru nakon teške sezone i dvije operacije.

Robnik je u septembru prošle godine povrijedila koljeno, operisala, imala terapije i pokušala se vratiti na snijeg utrkom veleslaloma u Kranjskoj Gori u okviru Svjetskog kupa krajem januara ove godine.

Robnik je na toj utrci došla do bodova, osvojila je 29. mjesto, a onda novi udarac.

Oglasi

Nekoliko dana nakon utrke u Kranjskoj Gori povrijedila je i drugo koljeno, ovaj put je bila teža povreda nego prvi put. Morala je hitno na operaciju i trenutno je reahbilitaciji i donijela je tešku odluku.

Sa suzama u očima objavila je da završava karijeru i da njeno tijelo ne može više izdržati sve napore izazvane učestalim povredama.

"Dosta je bilo. Tijelo je jednostavno reklo svoje, povrede su učestale i vrijeme je za kraj. Okrećem se novim životnim pozivima", rekla je Robnik.

Mediji u Sloveniji pišu da će Tina Robnik raditi potpuno drugi posao koji nije vezan s sportom. Tačnije radit će u svojoj struci gdje ima titulu magistrice socijalnog rada.

U karijeri je skijala samo veleslalaom, a 2018. i 2020. godine sezonu je završavala među 15 najboljih veleslalomašica svijeta. Tri puta je nastupala na Svjetskom prvenstvu, najbolji plasman je imala 2021. godine kada je zauzela 15. mjesto.

Tako će Slovenija u narednoj sezoni ostati na iskusnoj Ani Bucik i mladoj Neji Dvornik u tehničkim disciplinama i iskusnoj ilki Štuhec u brzim disciplinama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi