Švicarska pa Austrija
Je li Janka spreman za medalju ?

U brzim disciplinama jedna vožnja odlučuje

Švicarska pa Austrija

M. Maksimović
Teme:

Brze discipline na Olimpijskim igrama standardno nude velika uzbuđenja, često i iznenađenja.
po onome što smo gledali u dosadašnjem dijelu sezone, Švicarska najbolje kotira po rezultatima u spustu i superveleslamu, ali svoje adute ima Austrija, Norveška, Kanada, Italija....

SPUST:

Spust je uvijek posebna priča na Olimpijskim igrama.Samo pogledajte osvajače zlata na posljednje tri Olimpijade. U Naganu je zlatni bio Jean-Luc Crétier iz Francuske, u Salt Lake Cityju, Austrijanac Fritz Strobl dok je Torinu najbolji bio Antoine Dénériaz iz Francuske. Prije trijumfa u Naganu, Crétier nije ostvario niti jednu pobjedu u karijeri, a nije to učinio ni poslije. Fritz Strobl je bio ipak puno bolji spustaš, ukupno je imao u karijeri sedam pobjeda u spustu, a niti Dénériaz nije napravio ništa spektakularno, ukupno je imao tri pobjede u SK.

Po rezultatima ove sezone u Svjetskom kupu, Švicarska najbolje kotira, Dider Cuche stiže sa dvije spustaške pobjede, Carlo Janka također sa dvije a svakako da svoju šansu traži Didier Defago. Ipak treba uzeti u obzir činjenicu da je Dider Cuche povrijeđen, slomio je palac lijeve ruke, ali on ne odustaje, prema najavama trebao bi nastupiti zahvaljujući specijalno dizajniranoj rukavici i štapovima. Janka u posljednje vrijeme nije u top formi, Cuche povrijeđen, ali Švicarska očekuje medalju.

Austrijanci su imali lošu sezonu u spustu, rezultati na prvih šest utrka su ujedno najgori za Austrijance od sezone 1991/92, kada su Svetski kup završili bez pobjede, situacija identična kao pred igre u Albertvilleu kada su uzeli zlato. Michael Walchhoffer koji ima 11 pobjeda u spustu. Iza njega je Mario Scheiber i to je od Austrijanaca.

Domaćini su polagali nade u Johna Kuceru koji je povrijeđen, pa se sada javnost okrenula čovjeku koji je rođen na dan otvaranja igara u Sarajevu 1984.godine, Manuela Osbornea-Paradisa koji na kontu ima dvije pobjede u spustu, zadnju iz Val Gardene u decembru prošle godine. Njegov najveći adut leži u činjenici da odlično poznaje stazu na kojoj će se voziti utrka. Kanada ima dvije bronce u spustu, Stevea Podborskog iz 1980.godine i Ed Podiviskog iz 1992.godine.

Italija je uvijek imala odlične spustaše, ali zadnju i jedinu medalju imaju onu Herberta Planka iz Innsbrucka 1976.godine. Možda ih kao i sve nas iznenadi, ove sezone vrlo dobri Werner Hell. Od ostalih spustaša pažnju treba obratiti na iskusne Bode Millera, Marca Buechela, pa i Aksela Lunda Svindala. Slovenci imaju Andreja Jermana i Andreja Sporna koji su ove sezoni vrlo dobri, pitanje je mogu li do senzacije.

SUPERVELESLALOM:

Superveleslalom ili Super G je na Olimpijskim igrama prisutan kratko, tek od Calgaryja 1988.godine.Lista pobjednika do danas je kratka, a na njoj se ističe ime Kjetil André Aamodt, trostrukog osvajača zlata, čovjeka koji je slavio u Albertvilleu, Naganu i Torinu.

I ovdje su manje više imena kandidata ista kao i u spustu. Austrija sa Walchhofferom,eventualno Benjaminom Raichom. Tu je Aksel Lund Svindal, pa Švicarci Janka, Cuche, Defago, a Kanada ovdje može očekivati dobar rezultat u ovoj disciplini i od Erika Guaya. Bode Miller je tu, Ted Ligety, ali ukupno gledajući, ovdje je manji krug kandidata za medalje, za razliku od spusta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.