Trener dijelom zadovoljan zadnjim mjestom

Treba imati u vidu da je takmičarka bila umorna?!

Trener dijelom zadovoljan zadnjim mjestom

M. Skaka

Već smo navikli da se slabi rezultati koji prate bh. olimpijski tim od njegovog nastanka pokušavaju predstaviti solidnim uspjesima, uz obaveznu rečenicu "Naredne godine ćemo biti mnogo bolji i spremniji"... Ali zar i sada?

"Naredna godina" je stigla, a rezultati su poražavajući. Naša prva takmičarka, Tanja Karišik stigla je posljednja na cilj u utrci biatlona 7,5km sprint uz zaostatak od 5 i po minuta. Ali, po staroj navici, i ovim, zadnjim mjestom trebamo biti zadovoljni. Takmičarka je bila umorna - vjerovatno je iznenadio termin u kojem se održavaju Olimpijske igre.

Trener Tomislav Lopatić par minuta nakon trke rekao je: "Kada govorimo o gađanju, sasvim sam zadovoljan sa nastupom Tanje Karišik. Imala je 8 od 10 pogodaka, uz samo dva promašaja. Sa trčanjem nisam zadovoljan, ali to je i objektivno, jer smo imali prenaporan mjesec iza nas i dug i težak put od kojeg se Tanja nije uspjela u potpunosti oporaviti.". Ovdje vrijedi spomenuti da je zlato osvojila Slovakinja, drugoplasirana je Njemica, a treća Francuskinja, znači takmičarke iz od Kanade jednako udaljenih država. Njih dalek put nije omeo.

"Tanja je imala zaostatak od nekih 5 minuta za vodećom, što je svrstalo pri dnu ljestvice. Ovo su Olimpijske igre gdje su se skupili najbolji, a naša osamnaestogodišnja Tanja je najmlađa takmičarka, i mogu reći da će u sljedeću trku ući mnogo spremnija sa boljim plasmanom.", dodao je trener Lopatić u službenom obraćanju bh. javnosti, izbjegavši da kaže da ostvareni plasman nije pri dnu, nego na dnu ljestvice, tačnije na posljednjem 88. mjestu, imajući u vidu da od 89 prijavljenih takmičarki jedna nije nastupila.

Optimizam za narednu Olimpijadu svakako je primjeren, jer gori plasman od posljednjeg mjesta nije ni moguć, pa je Karišikovoj garantovan bolji ili barem jednak plasman i za četiri godine.

I Tanja Karišik nakon utrke je istakla da je bila umorna: "Nisam imala dovoljno vremena za odmor. Trčanje sam podnjela jako teško, jer se još uvijek nisam adaptirala. Mislim da sam jako dobro gađala."

Podsjetimo, naša olimpijska delegacija putovala je po planu koji je ranije pripremljen, a o eventualnim problemima u putu nije bilo izvještaja. Postavlja se pitanje kako je moguće da se takmičarka ne bude dovoljno odmorna, te o kakvom prenapornom mjesecu trener govori? Da li su neka druga takmičenja bila važnija od Olimpijade i da li je i preostalih 87 takmičarki učestvovalo na nekom od njih?

Predsjedništvo OK BiH lobira za EYOF 2015

A aktivnosti našeg tročlanog predsjedništva u Vankuveru su, prema zvaničnom izvještaju, raznolike.

Tročlano predsjedništvo OK BiHPored potpore našim Olimpijcima, skoro neprestano, naše predsjedništvo uspostavlja prijateljske i prisne kontakte sa svim predsjednicima Olimpijskih komiteta, a specijalno sa onima koji će u oktobru glasati za zemlju domaćina EYOF-a 2015.

Kao što je poznato, Sarajevo i Istočno Sarajevo su kandidati za organizaciju zimskog EYOF 2015 (Zimska evropska Olimpijada mladih). Očigledno apetiti su splasnuli u odnosu na deceniju ranije kada je Sarajevo istaklo kandidaturu za ZOI 2010. - upravo ove igre koje se trenutno održavaju u Vancouveru. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti