Ukrajinski olimpijci se povlače iz Sočija

Zbog nereda na ulicama Kijeva

Ukrajinski olimpijci se povlače iz Sočija

Ukrajinska skijašica Bogdana Macocka napustila je Zimske olimpijske igre u Sočiju zbog krvavih sukoba koji se odvijaju na ulicama ukrajinskog glavnog grada, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet. 

Macocka i njen otac i trener Oleg Macockij izjavili su da je ono što se dešava u njihovoj zemlji protivno svemu što predstavljaju Olimpijske igre, posebno primirju.

"Sve što se dešava u Kijevu predstavlja kršenje starih principa Olimpijskih igara, posebno primirja,“ kazala je Macocka. Macocka je na Igrama u Sočiju zauzela 27. mjesto u superveleslalomu, dok je u veleslalomu bila 45.

Šef ukrajinskog nacionalnog olimpijskog komiteta i legendarni skakač s motkom Sergej Bubka pozvao je sportiste da ostanu u Rusiji i tako pokažu jedinstvo, ali i dodao da razumije njihovo pravo da odluče drugačije.

Ukrajina je na Igre u Sočiju, koje se završavaju u nedjelju, poslala 43 takmičara. Prema još uvijek ne potvrđenim informacijama iz Sočija se povukla većina sportista iz Ukrajine, uglavnom onih koji su završili takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.