Završeno SP u snowboardu
La Molina je bila domaćin

Tri zlata idu u Australiju

Završeno SP u snowboardu

M. Maksimović

U proteklom periodu od 14.do 23.januara je španska La Molina bila domaćin devetog po redu
Svjetskog snowboard prvenstva.Uz La Molinu koja je bila domaćin, takmičenje u disciplini Big Air je održano u centru Barcelone.

Na programu je bilo sedam disciplina u obe konkurencije, a najviše zlatnih medalja su su osvojili takmičari iz Australije, ukupno tri. Zlatnim medaljama su se okitili Nathan Johnstone u disciplini Halfpipe, Alex Paulin i crossu, dok je ženskoj konkurenciji jedno zlato osvojila Holly Crawford također u Halfpipeu.

Ukupno je najviše medalja otišlo u Austriju, pet, dva zlata, jedno srebro i dvije bronce.Za to je najzaslužniji Benjamin Karl koji je bio najbolji u parallel veleslalomu i slalomu. Inače, Karl je vlasnik srebra u veleslalomu iz vancouvera.U tim disciplinama je uspješan bio i Slovenac Rok Marguc sa srebrom i broncom.

Big air je bila disciplina koja je koja je privukla najviše pažnje. Takmičenje je održano u dvorani Sant Jordi a slavio je Finac Petja Piiroinen ispred Kanađanina Zacha Stonea i Belgijanca Seppea Smitsa.Piiroinen je potvrdio da je ovo disciplina rezervisana za Fince, jer su njegovi zemljaci bili zlatni na četiri od pet prvenstava.Smits je svoje treće mjesto u ovoj disciplini kompenzirao zlatom u Slopestyleu.

U ženskoj konkurenciji smo imali pet različitih svjetskih prvakinja.Uz spominjanu Crawford (Halfpipe) zlatne su Finkinja Enni Rukajarvi (Slopestyle), Amerikanka Lindsey Jacobellis (Snowboard cross). U parallel slalomu je slavila Norvežanka Hilde-Katrine Engeli, u veleslalomu Ruskinja Alena Zavarzina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.