Zlato za Holzl  srebro za Maze
Kathrin Hölzl

Iznenađenje u veleslalomu

Zlato za Holzl srebro za Maze

M. Maksimović

Njemačka skijašica Kathrin Hölzl je nova svjetska prvakinja u veleslalomu. Hölzl je se najbolje snašla u izuzetno lošim slovima te je na kraju slavila u vremenu 2:03.49.Srebrnu medalju je osvojila Slovenka Tina Maze dok je brončana Finkinja Tanja Poutiainen.

U situaciji kada je 30 skijašica odustalo, nakon prve vožnje u vodstvu je bila Kathrin Zettel sa vremenom 59.53, dok je Tanja Poutiainen držala drugo mjesto sa 40 stotinki sporijim vremenom. Viktoria Rebensburg je bila najveće iznenađenje prve vožnje sa 57 stotinki zaostatka. Unutar jedne sekunde smo imali još tri skijašice, Kathrin Hölzl, Tessu Worley i Nicole Gius. Slovenka Tina Maze je imala čak dvije sekunde zaostatka na 15. mjestu i malo ko je mogao očekivati medalju.

Upravo je Tina Maze u drugoj vožnji napravila veliki posao jer je sa vremenom 2:03.58, dugo bila vodeća, sve do nastupa Kathrin Hölzl koja je bila brža od Maze. Tanja Poutiainen je odvozila utrku sa grešaka ali je na kraju ostala na postolju, na onoj najnižoj stepenici.Kathrin Zettel nije izdržala, potpuno je podbacila i na kraju je utrku završila na šestom mjestu sa zaostatkom od 82 stotinke.

Kathrin Hölzl je postala prva osvajačica zlata u veleslalomu za Njemačku nakon 1978. godine i pobjede Marije Epple u Garmishu. Tina Maze će ostati također upisana kao skijašica koja je osvojila prvu medalju za Sloveniju na Svjetskom prvenstvu nakon Mitje Kunca koji je bio brončani u slalomu 2001. godine.

Veleslalom SP, rezultati :
1.Kathrin Hölzl (Njem) 2:03.49
2.Tina Maze (Slo) +0.09
3.Tanja Poutiainen (Fin) +0.54
4.Denise Karbon (Ita) +0.67
5.Michaela Kirghasser (Aut) +0.73
6.Kathrin Zettel (Aut) +0.82

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.