Bh. juniore možda čeka rijetko viđena drama

Trebamo pobjedu, ali u slučaju remija...

Bh. juniore možda čeka rijetko viđena drama

Juniorska reprezentacija BiH će u ponedjeljak igrati posljednju utakmicu grupe 5 elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Naša selekcija nakon prva dva kola zauzima prvo mjesto na tabeli sa četiri boda,koliko ima i drugoplasirana Bugarska s kojom ćemo se u posljednjem susretu direktno boriti za plasman na Euro. Na trećem mjestu je Izrael sa dva boda, dok Francuska sasvim neočekivano drži fenjer bez ijednog boda.

BiH i Bugarska imaju po četiri boda, s tim što naša selekcima ima bolju gol razliku (3:1 > 3:2) i u boljoj je situaciji da se nađe na završnom turniru koji se igra u Gruziji. U međusobnom duelu, našoj reprezentaciji će baš zbog gol razlike odgovarati bilo kakav remi, i naravno pobjeda, a moglo bi se zakomplikovati ukoliko bi Izrael pobijedio Francusku.

Kada bi BiH i Bugarska remizirali, a Izrael pobijedio Francusku, sve tri ekipe bi imale po pet bodova i napravio bi se krug te tri selekcije. Ako BiH i Bugarska odigraju 1:1, uz pobjedu Izraela, tri prvoplasirane ekipe bi imale po pet bodova i onda bi se formirala mini tabela. Sve ekipe bi imale gol razliku 2:2 i onda bi se gledala ukupna gol razlika. Ako bi, kojim slučajem, s Bugarskom odigrali 2:2, Izrael će otpasti iz kombinacija za EP bez obzira s kojim bi rezultatom pobijedio Francusku, jer u utakmicama sa timovima s kojim je bodovno poravnat ima gol razliku 2:2, a BiH i Bugarska 3:3. Onda bi se gledala ukupna gol razlika i naš tim bi u tom slučaju išao na Euro.

U nekim kombinacijama, putnika na EP bi mogao odlučiti i segment fair playja, gdje će prednost imati ekipa koja bude imala manji broj žutih i crvenih kartona na sve tri utakmice kvalifikacija. Posljednje što bi moglo odlučiti putnika na EP je FIFA-ina rang lista, a tu je BiH u prednosti.

U svakom slučaju, moguće je da rasplet situacije u ovoj grupi bude vrlo komplikovan, ali da bismo zanemarili sve ove kalkulacije - najbolje je pobijediti Bugarsku, a onda nam rezultat utakmice Izraela i Francuske nije ni bitan.

Meč BiH i Bugarske igra se 27. marta u 19 sati, a u istom terminu je zakazan i meč Izraela i Francuske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi