"FK Željezničar i SD Željezničar moraju postići dogovor"

U zgradi Općine Novo Sarajevo održana press konferencija

"FK Željezničar i SD Željezničar moraju postići dogovor"

E. Škorić

U zgradi Općine Novo Sarajevo održana je press konferencija za novinare.

Na press konferenciju nisu došli predstavnici FK Željezničar, a novinarima se obratio općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Koldžo se obratio novinarima "sa ciljem objektivnog i transparentnog informisanja javnosti, a u povodu saopćenja izdatog od strane FK “Željezničar” vezanog za zahtjev za urbanističku saglasnost za rekostrukciju stadiona Grbavica".

"Moram se vratiti i reći da je projekat proistekao idejom Općine Novo Sarajevo. Cijelo vrijeme podržavamo projekat evropske Grbavice, još od izgradnje i obnove reflektora, sportske dvorane... Čitava ova priča oko tribine Općina je prva podržala i mislim da je bila najveći donator kupovine stolica i za ovaj projekat smo obezbijedili značajan budžet. Obezbijedili smo i 100.000 KM za izgradnju istočne tribine", rekao je Koldžo na početku, nastavivši:

"Bilo kakva odluka o bilo kakvoj gradnji ne zavisi ni od jednog čovjeka, nijednog načelnika ili ministra. Dokumentacija nije bila dovoljna, samim tim što je zapadna tribina napravljena u vrijeme prije podnošenja zahtjeva urbanističke dozvole. Takve stvari se rješavaju kroz legalizaciju. Pošto se ne radi o značajnim izmjenama, ovo je predmet koji ni na koji način ugrozio izgradnju Grbavice. U okviru naših daljnih aktivnosti prema Kantonu poslat ćemo zahtjev, pošto je istekao rok za izgradnju, da se odredi neki novi rok da se podnese zahtjev za legalizaciju gradnje".

"Istočna tribina je puno veći problem. Da bi se ona gradila, neophodno je razriješiti neka prethodna pitanja. Najveći problem je da na čitavoj parceli postoji suvlasništvo Sportskog društva Željezničar, koje se uključilo u postupak. Projekat izgradnje Grbavice je jedan od strateških planova Općine. Nije istina da ne želimo realizovati projekat evropske Grbavice, ali sve što se radi mora da bude u skladu sa zakonom. Mora neko sve to odobriti. Apelujem svim stranama da riješe dogovorom svoje međusobne sporove, kojih ima više, da bismo mi kao Općina dalje vodili postupke sa ciljem konačnog rješavanja", ističe Koldžo.

"U ovom trenutku postupak istočne tribine je u toku, ali kada se jedna stranka uključi drugoj, onda na određenim odredbama zakona može da uloži žalbu. Imali smo nekoliko sastanaka i apelujemo i od SD Željezničar i FK Željezničar da mimo Suda nađu dogovor. Ako se uđe u sudski postupak, onda će sve trajati godinama. Htjeli smo i danas jedan takav sastanak, ali iz FK Željezničar nisu došli. Zajednički interes je da se dvije strane dogovore. Imali smo sastanak prije otprilike sedam dana, na kojem su bili iz SD i FK Željezničar, ali nisu pronašli dogovor. Došlo je do načelnog dogovora, ali je opet neko odustao", smatra Koldžo.

"Kada je Željo u pitanju, cifre nisu važne. Uložili smo mnoga sredstva u Željezničar. Kada pričam o Želji, uvijek naglasim da je za mene Željo Željo. Ziaista mislim da treba samo malo dobre volje FK Željezničar i SD Željezničar. Želju uvijek osjećamo kao dio naše zajednice", zaključio je Koldžo.

Predstavnik Sportskog društva Željezničar se obratio novinarima. 

"Sportsko društvo Željezničar od aprila 2014. godine pokušava naći zajedničku riječ sa FK Željezničar o stadionu Grbavica. Incirali smo par puta sastanake i molili FK Željezničar da sjednemo i da se dogovorimo, ali nisu imali razumijevanja. Naš zahtjev i stav je da se u postupku radova na Grbavici uključimo jer smo suvlasnici određenog dijela stadiona. Ne želimo nikakve dugoročne sporove, želimo to što prije riješiti. Zainteresovani smo da riješimo taj problem na obostrano zadovoljstv, što prije, to bolje. Svaki sastanak se vodio na bazi obećanja", rekao je Hidajet Fazlić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kompletnu press konferenciju pogledajte u našem videu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi