Husić otvoreno za SportSport.ba o finansijama Slobode i nastupu u Evropi

Detalji dogovora sa Imamovićem

Husić otvoreno za SportSport.ba o finansijama Slobode i nastupu u Evropi

A. Beganović

Azmir Husić, predsjednik Slobode i najzaslužniji čovjek za vraćanje ovog kluba u vrh bosanskohercegovačkog fudbala zadovoljan je nakon postignutog dogovora sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem.

Prvi čovjek trenutkog lidera premijerligaške karavane prije nekoliko dana je najavom odlaska sa čelne pozicije Slobode uzburkao duhove u Tuzli, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Nakon što je u razgovoru za SportSport.ba Husić izjavio da napušta Slobodu u Tuzli se na noge diglo i staro i mlado, no na sreću svih navijača Slobode do tog scenarija neće doći. Naime, Husić je postigao dogovor sa gradskim strukturama koje će pomoći da Sloboda potpiše reprogram duga, te da tako stigne na korak do dobijanja licence za nastup u evropskim takmičenjima.

"Sinoć sam vam kratko rekao da je moj jedini cilj "zdrava" Sloboda, koja će u narednim godinama igrati važnu ulogu u bh. fudbalu. Nakon dugotrajnih razgovora sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, postigli smo dogovor i danas se mnogo lakše diše. Poreski dug od 3.800.000 KM nam je bio omča oko vrata, ali evo zahvaljujući gradonačelniku i gradu Tuzli i taj problem će biti riješen. Već iduće sedmice biće održan sastanak sa poreskom upravom Federacije BiH gdje ćemo postići dogovor o načinu i dinamici isplate duga", za SportSport.ba iz Sjedinjenih Američkih Država ističe Husić.

"U ovu priču nisam htio ulaziti bez ozbiljnog partnera, a grad Tuzla to svakako jeste. Gradonačelnik je imao razumjevanja i uvijek sam govorio, što i danas tvrdim, da je to čovjek sa dobrim namjerama. Sada se mnogo lakše diše. Prije dvije i pol godine smo bili na dnu, a danas mogu reći da polako, ali sigurno stvaramo zdrav i prepoznatljiv sportski kolektiv. Kada sam stigao u klub ukupni dug je bio nešto veći od sedam miliona KM. Uspjeli smo za, po meni, veoma kratak period dosta toga uraditi i sada su ukupna dugovanja nešto više od pet miliona KM od čega je 3.800.000 KM dug na ime poreza. Nisam više to mogao gledati i zato sam presretan što ćemo uskoro i definitivno potpisati reprogram", dodao je Husić.

Predsjednik Slobode nakon što je postigao dogovor sa Imamovićem s mnogo optimizma gleda u budućnost, odnosno uvjeren je da će Sloboda biti jedan od klubova koji će se uvijek boriti za sami vrh Premijer lige.

"Tu više nema nikakvih dilema. Poštenim i bespoštednim radom smo pokazali da se klub i pored teške finansijske situacije u državi, može voditi na jedan ispravan način. Sada kada se potpiše reprogram duga mnogo toga će biti lakše, pa i po pitanju dolaska investitora. Nemamo šta kriti, već razgovaramo sa potencijalnim partnerima i po tom pitanju sam optimističan. Poreski dug i blokiran račun su nam i po tom pitanju pravili probleme, pa će sada biti mnogo lakše ulaziti i u takve pregovore. S ozbiljnim poslovnim ljudima ne možete razgovorati ukoliko su vam je blokiran račun, ukoliko dugujete državi. To tako hoda", ističe Husić.

Sloboda se nakon 17 kola nalazi na čelu premijerligaške tabele, izborila je nastup u četvrtfinalu Kupa što znači da ima realne izglede za nastup u Evropi, a svoje domaće susrete najvjerovatnije će igrati u Zenici.

"Na dobrom smo putu da izborimo nastup u Evropi, ali ništa još nije gotovo. Moramo biti oprezni, a ukoliko sve bude onako kako planiramo, evropske susrete ćemo najvjerovatnije igrati na Bilinom polju. Prijavili smo Tušanj i Bilino polje kao domaće stadione, a realno, teško da se do evropskih nastupa može Tušanj dovesti do nivoa da bude spreman za domaćinstvo. Ali, nakon što potpišemo reprogram duga krenut ćemo i u projekat rješavanja infrastrukturalnih pitanja. Ne želimo za dvije ili tri godine domaće susrete igrati van Tuzle. Sa ovakvim stajalištem slaže se i gradonačelnik. Tuzla i njeni građani zaslužuju da gledaju evropske susrete u svom gradu", govori predsjednik Slobode i za kraj dodaje:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Samo da trijumfujemo u subotu i prezimimo na prvom mjestu. Onda ću moći reći da mi je ovo jedna od najuspješnijih godina, kako na sportskom, tako i na poslovnom planu. U Sjedinjenim Američkim Dražavama posao ide sjajno, pa mogu reći nikad bolje. Sloboda polako, ali sigurno ide putem kojim smo i zamislili prije par godina. U idućoj sedmici ću se čuti sa Husrefom Musemićem, vidjeti kakvi su njegovi planovi za pripreme, pojačanja. Zasukat ćemo rukave i krenuti s poslom. Prije par dana sam mislio da me u BiH nema do maja, ali stvari su se promijenile, tako da sam početkom iduće godine u Tuzli"-

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.