N/FSBiH: Nećemo biti nijemi i slijepi na zviždanje himni

Saopštenje za javnost

N/FSBiH: Nećemo biti nijemi i slijepi na zviždanje himni

Piše: A. Pašić
Zbog ružnih scena na sinoćnjoj finalnoj utakmici Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva oglasio se i N/FSBiH.

I dok je na zelenom terenu prošlo u fer i sportskom nadmetanju, na tribinama je bilo svega onog što ne bi trebalo biti. Dio neodgovorne domaće publike je, iz samo njima znanih razloga, zvižducima ispratio intoniranje himne, a uz to sve nije izostalo ni fašističko i nacionalističko skandiranje.

Povodom cijele situacije očitovao se i N/FSBiH saopštenjem za javnost, koje prenosimo u nastavku: 

"Veliko finale,  koje je trebalo da bude istinski  praznik nogometa,  pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i  huliganizma, te ponižavajući odnos prema državnoj  himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ne može i neće biti nijem i slijep na parole „Za dom spremni“, „Ubij baliju“ i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom. Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostujuće ekipe i zvanica prije utakmice od strane rukovodstva NK „Široki Brijeg“ ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćin navijača.

Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći egazaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje  neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

NS/FS BiH  će nastaviti odlučnu borbu za izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja. Pa tako i za naredna finala Kup-a BiH. Jer Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas", stoji na kraju saopštenja.   

Podsjetimo, trofej namijenjen osvajaču Kupa BiH je osvojio Široki Brijeg nakon što je boljim izvođenjem penala porazio Sarajevo.

 


Kup BiH