Od prvaka do bedaka

Bordo div je pojeo svoju djecu

Od prvaka do bedaka

A. Beganović

Čini se kao da je bilo jučer kada je polovina Sarajeva proslavljala titulu na Koševu. Danas je šačica gledalaca na istom stadionu aplaudirala ekipi iz Jajca čije ime ne znaju ni izgovoriti, a svoj tim nisu htjeli ni gledati niti su šta imali vidjeti.

Od šampiona države i osvajača kupa na Koševu nije ostala ni uspomena. Div je svoju djecu pretvorio u plijen i pojeo i u želji za većim i boljim, jačim i čvršćim, pametnijim, gromoglasnijim, prodornijim, žeščim, bogatijim,  “Pitari” su zaboravili ono osnovno - fudbal.

Fudbal se negdje u putu izgubio, ostali su navijači, uprave, direktori, investitori, ulagači, bordovi, vlasnici većinskih prava, prijatelji jedne ili druge vrste…

Od preuzimanja kluba od strane vanjskog ulagača Vincenta Tana pa do danas navigatori iz Titove 38b potpuno su izgubili kompas. Na samom početku, amidžina finansijska injekcija donijela je značajne pomake, kako u sportskom tako i u nekim drugim planovima Čini se kao da su se tada članovi uprave Sarajeva još sjećali glavnih ciljeva i svega onoga zbog čega su stigli u bordo štab. Novci su poprilično kvalitetno uloženi (isplate dugovanja, kamp, jak igrački kadar) i to je vrlo brzo rezultiralo osvajanjem kupa i šampionske titule, te zapaženog nastupa u Evropi.

Međutim, izgleda da je ekspresan uspjeh bio previše za Sarajevo. Od osvajanja titule na Koševu se investiralo u sve osim u glavnu stvar - fudbal. Istina pokušavalo se investirati i u najbitniju stvar, no pokazat će se jako neuspješno. Tako su kroz klub prodefilovala “vrhunska” igračka, trenerska ili kadrovska pojačanja dovedena da se zadovolje apetiti publike, sa Koševa je protjeran svako ko nije nosio čarape odgovarajuće boje ili nije mirisao kako treba, a u međuvremenu fudbal je postao drevna, davno izgubljena disciplina i oni koji se brinu za dobrobit kluba više o njemu i ne razmišljaju. 

Krivaca nakon neizborene Evrope, te lošeg ulaska u novu sezonu je uvijek mnogo ali čini se da je nedosljednost rukovodećih struktura kluba ovaj put bila nagazna mina, odnosno jedan od njih.  Dženan Uščuplić je ne tako davno smijenjen s pozicije šefa stručnog štaba zbog neposjedovanja PROFI licence, a Almir Hurtić je, iako nije najodgovorniji, nakon neizborene Evrope ostao na čelu stručnog štaba. Pogađate - bez PROFI licence. Potez koji nema opravdanja i koji je morao doći na naplatu. Ne zbog stručnosti ili nestručnosti sadašnjeg šefa struke nego zbog toga što klub poput Sarajeva ne može živjeti na takvim principima. 

Sarajevo može da se vodi ili iz Sarajeva ili neuspješno

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Čini se da je i Vincent Tan podcjenio bh. fudbal ili da nema nikakvih ambicija za FK Sarajevo, pa navijači bordo kluba polako shvataju da bi možda bilo i bolje da vlasništvo nad klubom nije prepušteno nekome sa drugog kraja planete. Želi li Tan da njegovo Sarajevo ponovo bude faktor u Premijer ligi BiH, a da ne govorimo o širim razmjerama, moraće pronaći nekoga ko će klubom upravljati u pravom smislu te riječi sa mjestom stanovanja u Sarajevu. Poruke i mailovi iz Velike Britanije ili Belgije u zavisnosti gdje se u tom trenutku nalazi prvi Tanov operativac Ken Cho, te skrivanja iza istih od strane rukovodećih struktura Sarajevu u posljednje vrijeme ne donose ništa dobro. To je postalo očito, a da li će Tan to shvatiti i da li ga zapravo zabrinjava situacija u njegovom klubu pokazat će vrijeme.

Bordo brod tone, a ovaj put neće biti dovoljno samo pokrpati rupe i ploviti dalje. Ovaj put, neko će morati vratiti fudbal prvo u Titovu ulicu, a onda na Koševo. Ukoliko se to ne desi, fudbal će im ponovo donijeti iz Jajca, a vrlo brzo i iz Goražda, Gračanice, uskoro možda iz Tešnja, a onda i sa Vratnika.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi