Željo najveći favorit za titulu, 10 ekipa u borbi za ostanak

Počinje nova premijerligaška sezona

Željo najveći favorit za titulu, 10 ekipa u borbi za ostanak

A. Beganović

Današnjim susretima između Čelika i Slobode, Rudara i Mladosti, te Radnika i Viteza počinje nova premijerligaška sezona, koja bi mogla biti najuzbudljivija do sada.

Nakon višemjesečne pauze ljubitelji domaćeg fudbala ponovo dolaze na svoje. Danas počinje nova premijerligaška sezona i posljednja sa 16 klubova, pošto ćemo od naredne gledati ligu sa 12 klubova. Samim tim, društvo najboljih napustit će čak šest klubova, dok će prvaci Prve lige Federacije i Prve lige Republike Srpske izboriti nastup u Ligi 12.

Titulu prvaka Bosne i Hercegovine brani Sarajevo, no u sezonu kao najveći favorit za osvanje naslova ulazi Željezničar. Plavi već dvije sezone nisu osvojili niti jedan trofej, a za klub kakav je u našim okvirima Željezničar, treće uzastopna sezona bez trofeja bila bi veliki neuspjeh.

Svjesni su toga i u taboru ekipe iz Doline ćupova, pa su u prelaznom roku odradili sasvim solidan posao. Dovedena su dva provjerena igrača, Jovan Blagojević i Joco Stokić, te nekoliko njih koji će zaoštriti konkurenciju, a susreti u Evropi su pokazali da je transfer politika urodila plodom. Istina, ostali su Plavi i bez nekoliko provjerenih igrača, no njihov izostanak se ne bi trebao značajnije osjetiti. 

Mladi igrači Željezničara, koji posjeduju kvalitet, iskusniji su za godinu dana, a susreti u Evropi, pogotovo protiv Ferencvaroša, pokazali su da igra Željezničara ima glavu i rep. Istina, ne treba suditi na osnovu dva susreta, ali ne smije se zanemariti niti prethodna polusezona koju su Plavi završili bez poraza i igrali su možda i najljepši fudbal u državi. Uz sve to, treba spomenuti i iskusnog trenerskog vuka Milomira Odovića, koji sjajno vodi ovu ekipu, a kruna njegove karijere bilo bi osvajanje naslova sa svojim Željezničarem.

Pored Željezničara kandidati za titulu su aktuelni bosanskohercegovački prvak Sarajevo i Zrinjski. Sarajevo je u prelaznom roku bilo aktivno. Na Koševu su između ostalog stigla za naše uslove dva vrhunska stopera, Barbarić i Stepanov, te dva provjerena premijerligaška igrača Bekić i Hebibović, dok su bordo tim napustili Delač i Bilbija. Istina, Delač je bio jedan od najvažnijih igrača u pohodu na titulu, no prelazni rok je odrađen dosta dobro, pa je Sarajevo uz Zrinjski nakon Željezničara najozbiljniji kandidat za titulu. Međutim, ono što može zabrinuti veliku armiju bordo navijača su rezultati i igra u pripremnim susretima, te u dvomeču sa Lechom u 2. pretkolu Lige prvaka. Lech je bolja ekipa od Sarajeva i tu se nema šta više dodati, ali na kraju se stekao dojam da izabranici Dženana Uščuplića nisu pružili onoliko koliko se očekuje od ekipe koja u svojim redovima ima nekoliko prekaljenih fudbalera i par nadolazećih zvijezda.

Mostarski Zrinjski i u ovu sezonu ulazi s velikim ambicijama, no čini se da će odlasci golmana Dujkovića i Crnova biti nenadoknadivi. Istina, doveo je Zrinjski Zakarića i još nekoliko provjerenih igrača i s pravom se nada dobrom plasmanu, no čini se da su Plemići u ovom trenutku po kvalitetu malo ispod Željezničara i Sarajeva.

Olimpic je također dobro poslovao u prelaznom roku i zajedno sa Širokim brijegom i Slobodom će vrebati priliku iz prikrajka, odnosno ova tri kluba trebala bi se boriti za sami vrh. Izlazak u Evropu je realan cilj za Olimpic, Slobodu i Široki Brijeg i po igračkoj kvaliteti mogu se nadati ispunjavanju istog, a uz Željezničar, Sarajevo i Zrinjski su pa možda i jedine tri ekipe koje ne bi trebale strahovati za svoj premijerligaški status.

Preostalih 10 ekipa će po svemu sudeći voditi borbu za ostanak u eliti. Istina, među ovih 10 ekipa ima onih koje po igračkoj kvaliteti malo odskaču od drugih, no Premijer liga je specifično takmičenje i samo par loših rezultata na početku sezone mogu biti nenadoknadivi u nastavku. Velež je slabiji nego prošle sezone, Čelik je ostao bez Dedića, možda i najboljeg igrača, a klasičnog špica ekipa iz Zenice ne posjeduje i to im može biti najveći problem. Borac je u velikim finansijskim problemima, ekipu je napustilo mnogo provjerenih premijerligaških igrača, pa je teško očekivati da se uključi u borbu za sami vrh. Vlado Jagodić dobro poznaje premijerligaške prilike i mogao bi biti prevaga Borca u borbi za što bolji plasman.

Radnik iz Bijeljine je dolaskom Miloša Krstajića na čelo kluba uspio konsolidovati svoje redove. Izborio je prošle sezone ostanak u društvu najboljih, no i u ovoj će strijepiti za svoj status pošto Premijer ligu napušta čak šest klubova. Travnik i Vitez, klubi iz Srednjebosanskog kantona. će sasvim sigurno do kraja prvenstva voditi grčevitu borbu za ostanak u društvu najboljih, a ako uspiju očuvati status premijerligaša, dugo će slaviti. 

Slavija je u velikim finansijskim problemima, kao i zvornička Drina, koja je posljednjapočela s pripremama za najtežu premijerligašku sezonu. Igrački roster ove dvije ekipe nije na zavidnom nivou i gotovo sigurno će se do kraja sezone boriti za ostanak u društvu najboljih klubova.

Povratnik u društvo najboljih, Rudar Prijedor, te novajlija Mladost Doboj Kakanj, u sezonu ulaze sa samo jednim ciljem, a to je opstanak. U Prijedor se na trenersku klupu vratio Boris Gavran, koji je svojevremeno s dosta uspjeha vodio ovaj klub i on bi mogao biti jedan od najvećih aduta Prijedorčana u borbi za goli premijerligaški život.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mladost će s klupe predvoditi nekadašnji trener Veleža, Ibro Rahimić, kojem će u radu pomagati nekadašnji bh. reprezentativac Nermin Šabić. Novajlija u društvu najboljih je dobro promijenio svoj igrački kada, doveli su čelni ljudi kluba nekoliko provjerenih fudbalera, no bez obzira na to, borba za ostanak je njihova realnost.

Sve u svemu, očekuje nas jako zanimljiva sezona u kojoj će vječiti rivali, najvjerovatnije uz Zrinjski, ponovo vodditi glavnu riječ u borbi za titulu, dok će se više od pola liga boriti za ostanak.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.