Zvezda na šest utakmica gledanija nego PL BiH u osam kola

Alarmantna statistika za sve ljubielje domaćeg fudbala

Zvezda na šest utakmica gledanija nego PL BiH u osam kola

Polovina prvog dijela sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine je iza nas. Odigrano je osam kola, a podaci o posjećenosti utakmica opet su očajni. 

Najbolja posjeta bila je u drugom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine i to najviše zahvaljujući utakmici između Borca i Sarajeva koju je gledalo 5.500 gledalaca. U drugom kolu našeg prvenstva na stadionima širom Bosne i Hercegovine bilo je ukupno 17.800 gledalaca i to je ubjedljivo najveća posjeta u dosadašnjem dijelu sezone. 

Utakmice petog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine pratilo je mizernih 3.900 gledalaca. Da, dobro ste pročitali, na sedam utakmica petog kola (duel Sarajeva i Drine odgođen zbog obaveza bordo tima u Evropskoj ligi) nije bilo ni 4.000 gledalaca. 

Ukupno je na 63 odigrane utakmice ove sezone, dakle u osam odigranih kola, na stadionima bilo prisutno 66.550 gledalaca. Mizerno, ali teško da može bolje ako znamo koliko su naš Savez, kao i klubovi uložili u promociju najelitnijeg klupskog fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini. 

Primjera radi u susjednoj Srbiji samo je na šest utakmica jednog kluba bilo više navijača nego na 63 utakmice u dosada odigranoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Tako je Crvenu zvezdu na dosada odigranih šest kola pratilo 70.000 gledalaca. Statistički podaci za rubriku, vjerovali ili ne. 

Premijer liga Bosne i Hercegovine, posjeta: 

1. kolo: 8.000
2. kolo: 17.800
3. kolo: 7.650
4. kolo: 9.000
5. kolo: 3.900
6. kolo: 10.200
7. kolo: 10.250
8. kolo: 9.550

Utakmice Crvene zvezde u Jelen Superligi, sezona 2014/2015: 

1. kolo: Crvena zvezda - Radnički Niš - 23.000
2. kolo: Crvena zvezda - Jagodina - 13.000
3. kolo: Vojvodina - Crvena zvezda - 9.000
4. kolo: Crvena zvezda - Spartak Subotica - 13.000
5. kolo: Napredak - Crvena zvezda - 7.000
6. kolo: Crvena zvezda - Novi Pazar 5.000

Alarmantni statistički podaci, najblaže rečeno. Naravno da niko ne može natjerati ljubitelje fudbala u Bosni i Hercegovini da dolaze na utakmice Premijer lige. Logično je da će ljubitelji fudbala u našoj zemlji prije izabrati da u toplini svog doma gledaju utakmice Premiershipa, La Lige, Bundeslige... 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Teško je vratiti vjeru u domaći fudbal, ali to itekako može biti napravljeno. Potreban je trud, vjera, odricanje, te  zajedništvo, medija, ljudih iz Saveza, te čelnika premijerligaških klubova.

Istina, nije sve tako crno, pomaci su napravljeni, posebno kada je u pitanju suđenje, počelo se raditi i na infrastrukturi, od UEFA-e su osigurana značajna novčana sredstva za stadione, ali sve je to još uvijek malo, premalo. Iskreni ljubitelji bh. klupskog fudbala očekuju mnogo više.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.