Košarkaški Zmajevi pali za sedam mjesta, sada na 58. mjestu

FIBA rangking nakon kontinentalnih prvenstava

Košarkaški Zmajevi pali za sedam mjesta, sada na 58. mjestu

Nakon što je okončan Eurobasket u Sloveniji na kojem se selekcija Francuske okitila zlatom nakon što je u finalu savladala Litvaniju, ali inakon što su na drugim kontinentima okončana kontinentalni šampiona FIBA je danas objavila novu ranking listu najboljih reprezentacija svijeta.

Prvo mjesto suvereno čuva seleka Sjedinjenih Američkih Država, dok je Španija druga, a Argentina treća. Poraženi finalista EP, Litvanija, je na četvrtom mjestu, dok je novi prvak Evrope tek na osmoj poziciji iza Grčke, Rusije i Turske.

Srbija je jedanaesta, Slovenija trinaesta, a Hrvatska je na poziciji broj šesnaest. Selekcija Makedonije koja je igrala u grupi sa Zmajevima je plasirana na 33. mjestu.

Izabranici Aleksandra Petrvoića koji su postali prva selekcija u historiji Eurobasketa koja sa tri pobjede nije prošla u drugi krug nalazi se na 58. mjestu u svijetu, a lošiji od nas od zemalja bivše Jugoslavije samo su Crnogorci koji su 74. u svijetu. 

Poredeći ovaj rangking sa prethodnim da se zaključiti da je košarkaška reprezentacija BiH nazadovala za sedam mjesta.

Vrijedi reći i da je košarkaška selekcija naše zemlje 24. na Starom kontinentu, a od rivala iz grupe u kojoj smo igrali samo je Crna Gora iza nas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.