KS BiH: Nurkićev gest smatramo teškim prekršajem discipline

Otišao i prestao se javljati

KS BiH: Nurkićev gest smatramo teškim prekršajem discipline

Jusuf Nurkić, najbolji mladi košarkaš naše zemlje nedavno je napustio pripreme A reprezentacije nakon što je sa mladim timom izborio plasman u A diviziju. Povodom Nurkićevog odlaska saopštenjem za javnost oglasio se KS BIH, a saopštenje Vam prenosimo u cjelosti.

"Jusuf Nurkić, kapiten U20 selekcije BiH, sa kojom je izborio ulazak u A Diviziju na nedavno održanom EP u Sarajevu kao najvažniji igrač i neko ko je svojom borbenošću i košarkaškim kvalitetom oduševio sve navijače naše reprezentacije kao i trenere, ujedno je dobio poziv i za A Košarkašku Reprezentaciju BiH. Priključivši se pripremama A selekcije koja će 13.08 krenuti u još jednu borbu za odlazak na Evropsko Prvenstvo, Jusuf Nurkić je od Selektora Duška Ivanovića nakon prijateljske utakmice sa Švedskom u Zenici 27.07.2014. zatražio slobodno dan više u odnosu na ostale igrače kako bi završio privatne obaveze i obaveze prema svom novom klubu Denver Nagetsima.

Iako Košarkaška Reprezentacija BiH ima vrhunski tim doktora sa dugogodišnjim iskustvom u sportskim povredama, radi zdravlja našeg najperspektivnijeg igrača i njegovog samopouzdanja u narednim kvalifikacionim utakmicama, Selektor Duško Ivanović mu je dozvolio odlazak. Nakon što je istekao rok za povratak na pripreme košarkaške reprezentacije, Jusuf Nurkić je na apsolutno iznenađenje stručnog štaba, medicinskog tima reprezentacije BiH i svih uposlenika KS BiH, obavijestio Kancelariju KS BiH da se neće vratiti u trening kamp jer njegova koljena nisu dobro i mora se liječiti. Nakon tog obavještenja, mladi igrač Jusuf Nurkić nikome nije želio odgovoriti na brojne pozive koje smo mu uputili iz KS BiH, a njegove izjave smo mogli pratiti isključivo kroz određene medije, što smatramo neozbiljnim pristupom jednog A reprezentativca, NBA igrača, a pogotovo Kapitena jedne od selekcija BiH.

Neodgovorno napuštanje Košarkaške Reprezentacije BiH od strane Jusufa Nurkića pred najvažnije kvalifikacione utakmice naše državne selekcije u ovoj godini i u kojoj osim što se borimo za deveti nastup na Evropskim Prvenstvima, direktno zavisi i finansijski opstanak svih košarkaških selekcija BiH smatramo teškim prekršajem discipline i odnosa prema državnom grbu. Pogotovo ako se uzme u obzir da Jusuf Nurkić nijedan zdravstveni nalaz nije dostavio našem medicinskom timu. Na našu žalost, FIBA sankcije po ovom pitanju ne tretiraju NBA igrače. U suprotnom, ponašanje Jusufa Nurkića bi od strane KS BiH već bilo drastično sankcionisano. KS BiH će u svakom slučaju razmotriti i u narednom periodu donijeti odluku o sankcijama za narušavanje discipline i ugrožavanja rezultata Košarkaške Reprezentacije BiH.," stoji u saopštenju KS BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije