"Neću tražiti alibije, vjerujem u ovu reprezentaciju"

Selektor Petrović na današnjoj press konferenciji

"Neću tražiti alibije, vjerujem u ovu reprezentaciju"

Selektor naše košarkaške reprezentacije, Aleksandar Petrović je danas objavio spisak košarkaša na koje računa na Evropskom prvenstvu. Na spisku se našlo 16 igrača. a selektor je zaista optimističan uoči ovog velikog takmičenja.

"Postojala su dva puta kojim sam mogao ići. Svi moje kolege i ljudi sa kojim dijelim intimu svog košarkaškog viđenja su mi sugerirali: "Idi tamo kao žrtva, idi kao autsajder". Međutim, kako sam razmišljao o ovoj reprezentaciji i kako sam stavljao ta imena na papir, onda sam vidio da je velika većina tih igrača u svojim najboljim košarkaškim godinama. To su igrači koji igraju u oba smjera. Zato sam odlučio sve one savjete baciti sa strane. Želim poslati poruku igračima, mi na ovo prvenstvo idemo sa ciljem da napravimo onaj iskorak koji reprezentacija BiH čeka već 20 godina", rekao je Petrović dodavši:

"Neću govoriti o alibijima, grupa je jaka. Ispred nas se nalaze dvije mega-momčadi, Srbija i Litva, imate novu košarkašku zvijedu, Crnu Goru, imate Latviju koja nas je namučila prošle godine, imate Makedoniju. Mene to ne interesira. Isto tako nećemo tražiti ni ja ni Mirza izgovore zato što on nije igrao dovoljno protekle sezone u NBA. Mirza će imati 35 dana priprema koliko NBA maksimalno dozvoljava. Imat će 10 utakmica u kojim će proći sve te sile kako bi 4. septembra protiv Latvije bili spremni. Prema tome, smatram kako je ova reprezentacija u naponu svojih košarkaških mogućnosti i svi igrači su maksimalno zreli. Ja vjerujem u drugi krug".

Selektor je potom izdiktirao spisak igrača te je nakon toga detaljnije objasnio spisak i planove vezane za Sinanovića, Teletovića i Wrighta.

"Svi igrači će u sljedećih 7-8 dana, ukoliko nemaju sami organiziran individualni rad, dobiti mailove šta i kako trebaju raditi kako ne bi upali u neku krizu na samom početku. Latvija je za nas ključna utakmica i moramo startati prvenstvo pobjedom koja nam otvara vrata drugog kruga".

Petrović je prokomentarisao situacije Kuzmića i Savovića te je objasnio i svoj prisutnim novinarima dao razloge svog optimizma.

" Kuzmić se nalazi na nekom ljetnom programu i nije kompatibilan sa početkom priprema s obzirom na ono što je bilo protekle sezone kada je u petom danu otišao. Ovo je spisak igrača koji svim srcem žele igrati za ovu reprezentaciju i to je moj odgovor i na prvo i na drugo pitanje. Zalog mom optimizmu je to što prošle sezone smo počeli stvarati jednu novu reprezentaciju u kojoj je atmosfera bila fantastična i u kojoj je rođena jedna nova kičma reprezentacije na torkutu Wright-Đedović-Teletović. Mi imamo ovog trenutka 6-7 igrača koji igraju vrhunski u svojim klubovima. Imamo dobru atmosferu, imamo karakterne igrače. Vjerujem da mogu prepoznati šta nosi sljedeće prvenstvo i mislim da imamo potrebnu kvalitetu. Uvjeren sam da imamo atmosferu među nama bolju nego bilo koja od ove 24 reprezentacije, a to je puno veći zalog od jednog izliranog imena da smo sada nekoga doveli da igra na silu. Smatram da je reprezentacija spremna i vjerujem u nju.", zaključio je Petrović.   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.