Odlična provjera U-20 košarkaškog tima BiH

Savladan Portugal sa 93:74

Odlična provjera U-20 košarkaškog tima BiH

Nakon što je košarkaška U-20 reprezentacija BiH u prvoj utakmici pred domaćom publikom pregazila selekciju Portugala (93:74) svi prisutni u dvorani su mogli odahnuti i zaključiti da su u dosadašnjem dijelu priprema naši momci radili u paklenom ritmu.

Trema, napetost i dosta tvrd ulazak u utakmicu bili su prisutni zbog mnogo rada na fizičkoj spremi (tek su 6. jula naši momci imali prvi pucački trening), te zbog činjenice da su Halilović, Gajić, Mujić, Lukić i ostali nametnuli sebi obavezu prikazivanja u što boljem svjetlu i prve pobjede u toku priprema. Željeli su pokazati svim ljubiteljima košarke da nisu u ovim vručim danima sjedili skrštenih ruku. A kada se obaveza zove pobjedom, onda je pritisak veći i sve je teže nego inače. Upravo zbog toga, 4 razlike nakon prvih 20 minuta (40:36) bilo je razumljivo, shvatljivo i realno.

U drugom poluvremenu presing naših nada počeo je funkcionisati. Igračima Portugala svaka lopta spuštena na zemlju bila je u opasnosti da bude oduzeta. U takvoj igri otvorilo se mnogo kontri pa su šavovi protivničke igre naprosto počeli pucati. Snaga našeg tima je dignuta na izrazito visok nivo i uz timsku igru kakvu forsira selektor Kisić razlika je rasla iz minute u minut.

Visoka pobjeda naše U-20 selekcije na kraju dana izbacila je Halilovića sa 22 poena uz šut za dva od visokih 88.9 posto. Ovaj igrač Zagreba i šampion Hrvatske sa kojim će učestvovati u ovogodišnjem izdanju Eurolige bit će glavni igrač ove generacije i primjer svim ostalim u timu. Mujić, koji je nedavno iz Bosne prešao u Spars, veoma dobro je pratio Halilovića sa 13 poena ali i 5 skokova. Gajić iz Jacksonvillea je dodao 12 poena. Procenat uspješnosti naše reprezentacije sa linije slobodnih bacanja od 70,7 posto moraće se još popravljati, ali toga su svjesni i u našem taboru kada su i najavljivali početak pucačkih treninga.

Iako protivnik nije neko košarkaško ime, treba naglasiti da su baš svi igrači dobili priliku te da smo bez Halilovića npr. igrali skoro dvije trećine drugog poluvremena. Moramo spomenuti još i Lončara (Borac, 9 p, 4 as.), Buzu (Bosna, 6 p, 4 sk.), Bulića (Sloboda, 10 p, 4 sk, 2 ukr.), Lukića (Tubingem, 5 poena), Ivića (Borac 9 poena) i Begagića (Čelik, 7 poena). Ne smijemo zaboraviti niti Rikala iz Leotara koji je 94' godište i koji je zaista veliki talenat bh-košarke.

Uglavnom, nakon četiri poraza u Crnoj Gori i Srbiji kojima su zasigurno kumovali neuigranost, neiskustvo, zašto ne reći i kvalitet protivnika, u nekim utakmicama (pogotovo u zadnjoj) i sudije, ovo je bila jedna sasvim dobra provjera i kvalitetan prikaz buduće igre koju bi trebala praktikovati naša selekcija na EP u Sarajevu koje počinje 14. ovog mjeseca.

Ovi momci koji su dnevno znali raditi i do pet sati i koji su imali najmanje pripreme od svojih protivnika zasigurno zaslužuju našu veliku pažnju. Kada se neko na 20 poena prednosti baca po parketu u borbi za svakom loptom sigurno zaslužuje maksimalnu pažnju. Svi susreti košarkaša BiH (U-20) u narednom periodu su otvorenih vrata a u jednoj atomskoj košarci kakvu će igrati naši mladići vrijedi ih pogledati već 9. jula protiv Portugala u revanšu, te 10. i 12. jula protiv Makedonije i Holandije. Sve utakmice počinju u 17:30 sati i igraju se u KSC-u Ilidža u Sarajevu.

Kao što smo već napomenuli prvenstvo počinje 14. jula a naši momci su u grupi sa Islandom, Belgijom, Bjelorusijom i Izraelom.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.