Veliki preokret BiH i pobjeda nad Slovenijom za četvrtfinale

BiH u četvrtfinalu Eurobasketa

Veliki preokret BiH i pobjeda nad Slovenijom za četvrtfinale

M. Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Sloveniju 65:59 u osmini finala Evropskog prvenstva u Slovačkoj.

Naša selekcija odlično otvara meč. Poveli smo s 8:0, ali zatim Slovenci pojačavaju odbranu vršeći konstantan protisak na organizatore igre bh. tima. To im se isplatilo, te su izabranike Borisa Džidića ostavili bez poena punih šest minuta. Došli su do prekoreta i vodstva od 13:8, da bi nakon prve četvrtine Slovenija imala pet poena prednosti, 17:12.

Problemi s realizacijom za našu selekciju su nastavljeni i u drugoj dionici. Srećom, ni Slovence nije služio šut, pa smo ostajali u igri usprkos jako lošem poenterskom učinku.

Dobrom završnicom prvog poluvremena BiH preokreće rezultat. Imao je bh. tim ponovo pet poena razlike, ali se na odmor otišlo sa plus dva, 30:28 u korist juniorske selekcije BiH.

Dobro je naš tim ušao u drugo poluvrijeme. Imali su nekoliko navrata sedam poena prednosti, ali su se Slovenci konstantno vraćali u meč. Nakon 30 minuta igre bilo je neriješeno, 46:46.

Uvodne minute posljednjeg perioda pripadaju potpuno našim rivalima. Pogađali su sve u tim trenucima i na sredini igre u posljednjoj četvrtini odlaze na osam poena razlike, 59:51.

Ipak, naš tim se nije predavao. Stefan Adžić je bio nezaustavljiv, vodio je naš tim u tim trenucima, da bi se potom priključio i Sani Čampara i s vezana četiri poena donosi prednost za BiH od 62:59 na minut i po do kraja.

Odličnom odbranom naš tim je uspio sačuvati prednost do kraja meča i ostvarili smo plasman u četvrtfinale, gdje nas čeka duel s pobjednikom meča Srbija - Njemačka.

Sani Čampara sa 20 i Stefan Adžić sa 18 poena su vodili naš tim, dok je kod Slovenije 18 poena ubacio Kralj.

Evropsko prvenestvo, osmina finala:

BiH - Slovenija 65:59

BiH: Soldo, Alikadić, Begić, Adžić 17, Ilić, Kamenjaš 9, Sikiraš 10, Čerkezović, Čampara 20, Mirković, Omerović 2, Janković 6.

Slovenija: Gabersek, Andolsek Heine 6, Klavzar 5, Susa 11, Klanjscek 4, Licen, Susec, Jancar Jarc, Kralj 18, Mlakar 12, Jogan , Gorbachov 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi