Vrijeme je za slavlje: Košarkaši među najboljim u Evropi

Košarkaši u finalu prvenstva

Vrijeme je za slavlje: Košarkaši među najboljim u Evropi

M. Šljivak

Mlada košarkaška reprezentacija (U-20) savladala je večeras u polufinalnom susretu B-divizije selekciju Ukrajine 89:71, te su pored plasmana u finale, naši košarkaši ostvarili i plasman među najbolje selekcije Evrope.

Izabranici Alena Abaza su dobro otvorili meč. Poveli su 6:0, te su prednost održavali tijekom kompletne prve dionice. Imali su u jednom trenutku i 12 poena prednosti, ali je nakon 10 minuta igre semafor prikazivao sedam poena prednosti, 26:19.

Drugi period također donosi jako dobru igru naših košarkaša. Kapiten Jusuf Nurkić je predvodio svoje igrače na pravi način, te su u finišu prvog poluvremena bh. košarkaši došli do 18 poena prednosti, 49:31. Ipak, Ukrajina serijom od 5:0 u samoj završnici smanjuje zaostatak na minus 13, pa se na odmor otišlo rezultatom, 49:36 za bh. tim.

Nurkić je i na otvaranju drugog perioda trpao koš Ukrajine. Jednostavno je naš mladi centar za klasu ispred svih na ovom prvenstvu, a kao i u prethodnim utakmicama Nurkić je imao i fantastičnu podršku saigrača. Nakon 30 minuta igre BiH je imala vodstvo od 15 razlike, 69:54.

Ukrajina nije moglado čuda u posljednjoj dionici. Iako su Nurkića u pojedinim trenucima dobro zatvarali, ostatak ekipe je jako dobro radio, te je naša selekcija bez većih problema došla do pobjede i velikog uspjeha za bh. košarku, plasmana u A-diviziju.

Jusuf Nurkić je i u ovom susretu potvrdio klasu. Ubacio je 26 poena uz 11 skokova, Adin Vrabac je dodao 17, Stefan Glogovac je ubacio 16, a Nedim Buza 15 poena. Kod Ukrajine Vječeslav Petrov je bio najefikasniji sa 17 poena.

Protvnik u sutrašnjem finalu je selekcija Belgije...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.