Vujošević: Tim ne čini grupa najkvalitetnijih pojedinaca

Predstavljen u Sarajevu

Vujošević: Tim ne čini grupa najkvalitetnijih pojedinaca

E. Škorić

Duško Vujošević danas je u hotelu Evropa imao prvo obraćanje pred novinarima kao novi selektor Bosne i Hercegovine.

Krajem marta ove godine Vujošević je imenovan za novog selektora Bosne i Hercegovine. U uvodu presice iz KS BiH su naglasili da je sutra odlučujući dan za budućnost bh. košarke.

"Interes za košarkom u BiH je i dalje veliki. Za nas je sutra važan datum i to je za nas Dan D. Zato bih volio da dam još jedanput na značaju tom sastanku sa Vijećem ministara BiH", rekao je generalni sekretar Dubravko Barbarić.

"Ponosni smo što smo uspostavili sistem rada  i da smo uspjeli napraviti značajan iskorak, a tome u prilog govori činjenica da je Upravni odbor izabrao veliko trenersko košarkaško ime i to ime ne treba posebno predstavljati. Njegov prvi pomoćnik bit će Mensur Bajramović, također poznato ime, a nama je drag i Josip Pandža, drugi Duletov pomoćnik. Kao kondicioni trener Osman Handžić je tu s nama", istakao je Barbarić.

"Sve vas pozdravljam. Nismo ranije imali direktan susret ove vrste, pošto sam bio pod obavezama u Francuskoj, pa smo sve radili preko zvaničnih saopštenja. Nisam želio da imam pojedinačne inervjue s medijima, ali zadovoljstvo mi je da se ovako uživo vidimo. Čast mi je što sam pozvan da budem selektor Bosne i Hercegovine. Svjestan sam problema koji stoje kada je u pitanju rad s reprezentacijama generalno u ovom periodu, gdje Euroliga, FIBA i NBA ne uspijevaju formu funkcionisanja nekog zajedničkog života. Svjestan sam da odnos prema nacionalnim selekcijama, ne samo prema Bosni, nije na nivou kako je to bilo ranije. Međutim, smatram da je to još uvijek značajan posao i da je sport nešto što nema neku profitabilnu funkciju. Meni lično znači da radim s igračima s ovog područja, jer se na prostoru Jugoslavije uvijek igrala uvijek vrhunska i specifična košarka i, uostalom, prvi klub koji je osvojio Euroligu s ovih prostora je Bosna sa Tanjevićem i Delibašićem, Radovanovićem... To je bila plejada vrhunskih igrača. Ovdje postoji ovdje jedna tradicija, veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera motiv. Također, neki rezultati koje je Bosna postizala u mlađim kategorijama pokazuju da se ta loza rađa još uvijek", rekao je Vujošević, pa je nastavio:

"Lično mi odgovara takav posao jer je gorčina košarke koju podrazumijeva selektorski rad nešto što meni u ovom trenutku i mom zdravstvenom stanju odgovara, a s druge strane zadovoljava moju potrebu za bavljenje košarkom, bez koje ne mogu. Siguran sam da ću svojim iskustvom i znanjem mogu da pomognem da se košarka u Bosni ponovo podigne na jedan nivo. To prije svega podrazumijeva dobar rad svih u Savezu, dobar odnos igrača i odazivanje igrača, ali i da ti igrači koji budu pozvani učestvuju u kreiranju dobre atmosfere i da doprinose dobrim radom i igrama, da se ti ciljevi realizuju. Ništa neće ići glatko. U sportu između rada i rezultata postoji neka vremenska distancija. Dobar sistem će sigurno donijeti dobar rezultat".

"Ove pretkvalifikacije su naš prvi ispit. Malo je nezgodan termin, sedmi mjesec. Vjerujem da će biti dobar odaziv igrača, da će se odazvati na pravi način i da će svi drugi faktori također funkcionisati na najbolji mogući način", ističe Vujošević.

"Imam u planu da sa svim ovim starijim igračima pričam. Ne treba previše voditi računa o tome, ali svi treba da budu u funkciji tima. Vidjet ću koga ću prvog pozvati i s kim ću razgovarati", smatra Vujošević.

"Ima mladih igrača koji mogu da zauzmu mjesto na bekovima. Na spisku nikoga nismo propustili i da nismo napravili neku bitnu grešku. Bilo bi bolje kada bi bilo više kvalitetnijih igrača, ali ako ih nema, moramo da stvaramo dobru reprezentaciju i da stvaramo dobru ekipu", dodaje novi selektor BiH.

O grupi u pretkvalifikacijama

"Švedska ima dobru ekipu. Protivnici nisu za potcijeniti, ali mi moramo napraviti dobar sastav. Morat ćemo napraviti dobru hemiju. Tim ne čini grupa najboljih pojedinaca, nego onih koji najbolje funkcionišu na terenu".

Nurkić ključni igrač?

"Ekstra potencijal, brz je, snažan, razumije dobro košarku i oko njega treba da se pravi ova reprezentacija".

Bh. košarkaši okupit će se 2. jula u Sarajevu. Igrat ćemo protiv Bjelorusije dvije utakice, kao i protiv Austrije, a naša selekcija će učestvovati na turniru u Makedoniji. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi