Markov: Pratimo igrače iz Bosne i Hercegovine

Sportski direktor Zlate Moravca

Markov: Pratimo igrače iz Bosne i Hercegovine

Adnan Beganović

Zlate Moravce, slovački su fudbalski klub koji je široj bosanskohercegovačkoj javnosti manje poznat, iako dres istog trenutno nose četiri bh. fudbalera. Radi se o Danijeli Majkiću, Marku Perišiću, mladom Robertu Periću, te Ivanu Mršiću, a velika je mogućnost da će u bliskoj budućnosti za ovaj klub nastupati još neki bh. fudbaleri.

Pomenuti slovački klub je pripreme za nastavak sezone odradio u Turskoj, a o samom klubu, njegovoj politi, uslovima u kojima se radi, eventualnim dolascima bh. fudbalera, te slovačkom fudbalu SportSport.ba je razgovarao sa sportskim direktorom kluba.

Željko Markov, nekadašnnji srbijanski fudbaler, te trener mnogobrojnih klubova (Dinamo Pančevo, Spartak Honved, Oman Club, Al Ittihad...) danas se brine o sportskoj politici Zlate Moravca.

"Nakon igračke karijere koja je bila sasvim solidna uplovio sam u trenerske vode, a danas sam sportski direktor. Zlate Moravce su jedan simpatični klub, koji polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto u slovačkom fudbalu. Ove sezone je cilj biti u sredini tabele, a u Kupu smo prošli među osam najboljih i pokušat ćemo napraviti još neko iznenađenje", za SportSport.ba je istakao 39-godišnji Markov.

Slovački klubovi nisu baš prebogati, ali još uvijek imaju mnogo više novca od naših, pa zbog toga i ne čudi što veliki broj bosanskohercegovački fudbalera sreću pronađe upravo u Slovačkoj.

"Nema novaca kao u nekim ostalim državama, ali su svi klubovi sređeni, posluju u okvirima planiranog, a prvenstvo je dosta zanimljivo. U našem klubu su četiri igrača iz Bosne i Hercegovine, isto toliko iz Hrvatske, te trojica iz Srbije, pa smo prava malo jugoslovenska kolonija. Pratimo igrače iz bivše nam zajedničke države, a u posljednje vrijeme mnogo ulažemo i u omladinski pogon. Uslovi za rad suu fenomenalni, imamo nekoliko sjajnih terena i sigurni smo da ćemo iz godine u godinu napredovati u svakom smislu", govori Markov.

Zimske pripreme su uvijek dobra prilika za klubove kada su u pitanju prodaje i kupovine igrača, pa je tako slučaj i sa klubom o čijoj sportskoj politici brine naš sagovornik.

"Ovdje u Turskoj se priprema mnogo klubova, pa samim tim se mogu napraviti dobri poslovi. Odgledao sam veliki broj utakmica, pratio sam i igre vaših klubova i mogu vam reći da to ne izgleda loše. Gledao sam duel Astane i Sarajeva i na tom susretu mi se svidio mladi fudbaler Bordo tima, Adnan Osmanović. Mislim da se radi o velikom potencijalu i rado bismo ga vidjeli u našem klubu. Pokušat ćemo nešto uraditi po tom pitanju", istakao je Markov i za kraj je dodao:

"Za našim najboljim igračem Leandrom Gealom Tawamba Kanom je prava "potjera". U svojim redovima ga žele vidjeti brojni klubovi i ukoliko ga prodamo, moguće je da dovedemo Osmanovića. Kamerunski ofanzivac je jedan od najboljih igrača u Slovačkoj i njegova cijena iz dana u dan raste. Nećemo žuriti, ali sigurno je da će nam novci od njegove prodaje dobro doći. Stabilan smo klub, godišnje trošimo od 2.5 do 3 miliona eura, nemamo dugova i doista smo dobro organizovani." 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi