Nesuđeni Zmaj pogodio za veliku pobjedu Švicarske

Švicarci slavili sa zvukom sirene

Nesuđeni Zmaj pogodio za veliku pobjedu Švicarske

Prva utakmica grupe E između Švicarske i Ekvadora, sa kojom će se u osmini finala ukrštati grupa F u kojoj se nalazi naša reprezentacija, okončana je pobjedom Švicarske od 2:1 golom Harisa Seferovića u posljednjim sekundama sudijske nadokande.

Nakon početnog ispitivanja snaga prva ozbiljnija prilika viđena je u 16. minuti utakmice, ali je šut Shaqirija bez problema ukrotio Dominguez. Samo tri minute kasnije novu šansu sa reprezentaciju iz zemlje sira i čokolade imao je lijevi bek Rodriguez, ali je čuvar mreže Ekvadora novom dobrom intervencijom optu skrenuo u korner.

U 22. minuti dosuđen je skraćeni korner za Ekvador. Loptu je odlično sa lijeve strane ubacio Ayovi ubacio, a loša reakcija švicarske odbrane olakšala je posao Enneru Rembertu Valenciji da glavom pogodi za vodstvo Ekvadoraca. 

Švicarcima je trebalo gotovo punih 15 minuta da dođu sebi, a dobar udarac lijevom nogom u 36. minuti u korner skreće 27-godišnji golman Ekvadora. Iako su fudbaleri Ottmara Hitzfelda u finišu prvog poluvremena izvršili blagi pritisak na zadnju liniju protivnika, do izjednačujućeg gola Švicarci nisu usppjeli stići u prvih 45. minuta.

Drugo poluvrijeme počelo je šansom za Švicarce, a šut Lichtsteinera na putu ka golu zakačio je nekoga iz odbrane Ekvadora, pa je lopta završila u korneru. Bracuzu je u igru iz kornera vratio Rodriguze, a Admir Mehmedi koji je u igru ušao na samom početku drugog poluvremena udarcem glavom pogodio je za izjednačenje rezultata na 1:1.

U 65. minuti susreta Ekvador je imao najbolju priliku u drugom poluvremenu, ali je udarac Jeffersona Montera odbranio je Diego Benaglio.

Na 20 minuta prije kraja napadač Švicarske Josip Drmić uspio je pogodio mrežu Ekvadora, ali je njegov pogodak poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se nalazio bivši napadač Nurnberga. Tri minuta kasnije odličnu kontru tri na tri su trčali Švicarci, ali je Mehmedi izabrrao lošiju opciju uposlivši Shaqirija koji pogađa mrežuu, ali sa vanjske strane.

Petnaest minuta prije kraja utakmice priliku za igru umjesto Drmića dobio je Hharis Seferović, fudbaler koji je Švicarsku stavio ispred Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj su mu rođeni roditelji.

Do kraja su Švicarci imali dobru priliku iz slobodnog udarca, ali je šut nakon uigrane kombinacije završio među ekvadorskim živim zidom.

Samo nekoliko minuta kasnije i ekvadorskim fudbalerima dosušen je slobodni udarac. Michael Arroyo je raspalio po llopti sa preko 30 metara, a nakon što je pogodila nekoga o Švicaraca lopta je zadala dosta problema Benagliju koji je na kraju ipak uspio odbraniti.

U trećoj minuti sudijske nadoknade Ekvador je imao priliku rješiti pobjendika, ali je Arroyo prekomplikovao. Uslijedio je kontranapad Švicarske koji je sjajno povukao Behrami. Momak rođen na Kosovu je fauliran, ali je odlični uzbekistanski sudija pustio prednost, Behrami je nastavio voditi kontru, proigra Rodrigueza koji u petercu pronalazi Seferovića koji pogađa u posljednjim sekundama sudijske nadokane za veliku pobjedu i preokret Švicarske

 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:



Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.