Sarajevo potopljeno u Pragu

Sparta slavila s 5:0

Sarajevo potopljeno u Pragu

Edmir Škorić

Fudbaleri Sarajeva, rezultatom 0:5, poraženi su u Pragu od domaće Sparte u prvom susretu 3. pretkola Evropske lige.

Sarajevo nije započelo utakmicu onako kako smo svi priželjkivali na Generali Areni. Sparta je od prvog sudijskog zvižduka zagospodarila terenom, a nije joj dugo trebalo da povede. Marek Matejovsky je u petoj minuti izveo prvi korner za češku momčad. Ubacio je loptu iz ugla, kamerunski napadač Leony Kweuke pobjegao dvojici svojih čuvara i glavom loptu poslao u mrežu nemoćnog Dine Hamzića.

Dvije minute kasnije Sarajevo pokušava uzvratiti. Crnogorac Damir Kojašević šutira, ali ravno u dobro postavljenog domaćeg golmana Blažeka. Na drugoj strani Kweuke i dalje stvara opasnost pred Hamzićem. Bordo tim je imao i jedan svoj period igre u prvom dijelu.

Najbolju šansu propustio je ljubimac navijača Damir Hadžić. Emir Obuća je prevario Blažeka, kao i svoje čuvare, no nesebično je loptu proigrao za Hadžića na lijevu stranu šesnaesterca, gol Sparte bio je potpuno prazan, da bi na kraju Hadžićev udarac izblokirao neko od igrača. Hrvatski internacionalac Manuel Pamić u 14. minuti dobro šutira, ali je Hamzić uspio loptu skrenuti u korner.

Kojašević u 26. minuti puca nakon kombinacije gostujućih igrača, ali je češki golman opet siguran. Zapravo, Kojaševićev udarac nije bio tako silovit da bi ugrozio mrežu Sparte. Pored one prilike Hadžića, bordo tim imao je još jednu i u 28. minuti. Zoran Belošević je ušao s lijeve strane u šesnaesterac gostiju, prizemno je ubacio u peterac, Nermin Haskić je bio kratak, na kraju svega korner za goste.

Hušek je topovskim udarcem zaprijetio Hamziću u 30. minut, no lopta je otišla pored gola. Posljednjih 20-ak minuta igre u prvom poluvremenu u potpunosti je pripalo Sparti, koja je uspjela u 36. minuti povisiti na 2:0. I dok su igrači Sarajeva tražili ofsajd poziciju, Libor Sionko je ostao sam pred Hamzićem i s nekih pet metara glavom zakucava loptu u mrežu. Do kraja prvog dijela još u nekoliko navrata opasnost pred golom našeg predstavnika, ali srećom na odmor se otišlo s 2:0... Bio je to, naravno, negativan rezultat, ali Sparta je puno toga napravila za 45 minuta i sasvim zasluženo postigla dva gola.

Na poluvremenu trener Sarajeva Jirži Plišek pravi izmjenu. Umjesto Hadžića u igru je poslao omalenog Asmira Suljića, koji je pružio dobru partiju i na Koševu protiv Orebra. Sparta je i u uvodnim minutama drugog poluvremena imala terensku incijativu, premda je naš tim dobro zaprijetio u 53. minuti, kada je Belošević istrčao kontru, no nakon svega lopta završila u korneru.

Mogao je svježi Asmir Suljić u 58. minuti vratiti Sarajevo u igru. Obuća ga je sjajno uposlio na lijevoj strani, ali je bio pomalo nesebičan, pucao je pored gola, iako je na drugoj strani imao slobodne Haskića i Obuću. U 59. minuti Kweuke sjajno prima loptu i onda iz prve puca sa nekih 20 metara, Hamzić je bio savladan, ali srećom lopta odlazi iznad gola. Dobru priliku Sarajevo nije iskoristilo u 63. minuti. Slobodni udarac sa 17 metara izvodi Belošević, prizemno i oštro šutira, ali malo pored desne stative Blažeka.

U 69. minuti Sparta dolazi i do trećeg pogotka, a Kweuke do svog drugog na utakmici. Rezervista Kadlec prošao je desnom stranom, loptu  centrirao na drugu stranu, gdje Kweuke neometano matira Hamzića za već ubjedljivo vodstvo češkog sastava.

Sarajevo je pokušavalo postići bar jedan pogodak za tračak nade uoči revanša na Koševu za sedam dana, no ni Sparta nije odustajala od namjere da dokrajči svog protivnika. Deset minuta prije kraja, Kojašević proigrava Obuću, koji iskosa s desne strane pogađa spoljni dio mreže Blažekovog gola. Nešto kasnije, na drugoj strani Kadlecov udarac brani Hamzić.

U samom finišu utakmice rezervista Podany, samo što je ušao u igru, pogodio je za visokih 4:0, a vjerovatno sve dileme oko prolaznika u 4. pretkolo riješio Kweuke svojim trećim golom na utakmici.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.