Tragičan kraj za Obalu Slonovače: Grčka u osmini finala
Foto: EPA

Pobjeda Grčke

Tragičan kraj za Obalu Slonovače: Grčka u osmini finala

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Grčke plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva nakon što je večeras u Fortalezi savladala Obalu Slonovače s 2:1.

Većim dijelom prvog poluvremena igralo se jako dosadno. U prvih pola sata vrijedi izdvojiti samo dvije povrede u grčkom sastavu. Umjesto Konea je ušao Samaris, a umjesto golmana Karnezisa priliku za igru je dobio Glikos.

Prvu veliku priliku imali su Grci. Christos Cholevas je u 33. minuti pogodio prečku, a devet minuta kasnije Grčka je uspjela da dođe do vodstva. Veliku grešku defanzivaca Obale Slonovače u pogodak je pretvorio Andreas Samaris za vodstvo Grčke na poluvremenu od 1:0.

Nastavak susreta očekivano je pripao Obali Slonovače. Pokušavali su na sve načine ugroziti gol Glikosa, ali usprkos nekoliko dobrih pokušaja odbrana Grčke nije posustala. 

S druge strane Heleni su priliku čekali iz kontranapada, a u 67. minuti su mogli da udvostruče prednost. Sjajno je šutirao Karagounis, ali je lopta ponovo pogodila prečku. 

Sedam minuta kasnije Obala Slonovače dolazi do izjednačenja. Sjajnu akciju Tourea i Gervinha u pogodak je pretvorio Wilfried Bony za poravnanje rezultata na 1:1.

Zatim su Grci ponovo pogodili okvir gola. Torosidis je uzdrmao stativu u 81. minuti, a napadi Grčke su se isplatili u nadoknadi vremena. Dosuđen je penal, a u pogodak ga je za konačnih 2:1 pretvorio Samaras.

Svjetsko prvenstvo, grupa C:

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Grčka - Obala Slonovače 2:1 (Samaris 42', Samaras 90+2 / Bony 74')

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.