U Evropi konstantni, u Sloveniji nemaju konkurenta
Foto: NK Maribor

Upoznajte NK Maribor, izuzetno organizovani klub iz regiona

U Evropi konstantni, u Sloveniji nemaju konkurenta

Nogometni klub Maribor protivnik je našeg šampiona Zrinjskog u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Na prvu se može reći da je Zrinjski imao sreće sa žrijebom, budući da su u konkurenciji bili i neki još jači i organizovaniji evropski klubovi sa renomeom, ali Maribor se ne smije potcijeniti. Daleko od toga.

Ako je iko sumnjao u njihovu snagu, neka se odmah prisjeti 2012. godine. Maribor je od dvomeča sa Željezničarom u očima bh. ljubitelja fudbala neka druga ekipa i neki veći tim, bez obzira što je u bivšoj Jugoslaviji igrao epizodnu ulogu u prvoligaškom društvu i redovno trpio rezultatske debakle protiv velikih timova. Nikada nisu bilježili velike rezultate u bivšoj Jugoslaviji, ali ta vremena su prošla.

Danas se uz Maribor veže neka druga priča. Usudit ćemo se i reći da je riječ o najorganizovanijem klubu sa prostora bivše Jugoslavije, naravno uz zagrebački Dinamo koji raspolaže sa većim novcima od Slovenaca, te Partizan. Počeci Maribora vezani su za 1960. kada je klub osnovan. Najveći prijeratni uspjeh im je šampionska titula u drugoj ligi Jugoslavije osvojena samo sedam godina nakon osnivanja. Sljedeće godine ispali su u polufinalu kupa Jugoslavije, pa se te dvije sezone mogu proglasiti najuspješnijim u bivšoj državi. Kroz historiju su se, uglavnom, vukli po nižim rangovima jugoslovenskog fudbala, puno češće igrajući treću nego prvu ligu bivše nam države. To je bio Maribor nekada.

A sada, sada je Maribor respektabilan klub kojem timovi iz naše zemlje mogu samo zavidjeti ili se ugledati na njega. Maribor je svojim kvalitetnim radom uspio osvojiti dvanaest titula Slovenije nakon raspada Jugoslavije, a titula iz prošle sezone im je četvrta u nizu. Ovaj klub već duže vrijeme radi u vrlo zdravoj sredini i normalnim okolnostima što daje odlične rezultate. Maribor nastupa na najljepšem malom stadionu u Evropi, kakvim su ga nazvali neki stručnjaci. "Ljudski Vrt" je dom šampiona Slovenije i predstavlja zaista prelijepo malo fudbalsko zdanje napravljeno po svim evropskim kriterijima i standardima. Taj stadion prošle sezone ugostio je Sevillu i to u knock out fazi Europa lige. Nakon što su prošli grupu u kojoj su bili Rubin, Wigan i Zulte Waregem, ukupnim rezultatom 4:3 ispali su od kasnijeg osvajača tog takmičenja. Još jedan pokazatelj da Zrinjski pred sobom ima vrlo ozbiljnog protivnika.

Bitna stvar kada se pomene Maribor jesu navijači. Šampion Slovenije važi za klub koji ima najodanije navijače u toj zemlji a oni se nazivaju "Viole". Navijače Maribora pamtimo po okršajima sa Manijacima, navijačima Željezničara, u centru Sarajevu kada su izvukli deblji kraj. Viole su pratile svoj klub gdje god da je gostovao u Evropi, pa se mogu pohvaliti gostovanjima na Olimpicu, White Heart Laneu, Maksimiru itd. Naravno, gostovali su 2012. godine na Koševu kada ih je bilo nekoliko stotina, a najavili su svoj dolazak i u Mostar.

Maribor ima bogat igrački kadar i njegova okosnica već neko vrijeme igra skupa i svi se dobro poznaju. Njihov najbolji fudbaler je Marcos Tavares, jedan od onih istinskih miljenika navijača tog kluba i njihov najveći heroj. Brazilac u Mariboru igra već šest godina i za to vrijeme postigao je 85 golova u 208 utakmica. On je najbolji strijelac Maribora svih vremena u evropskim takmičenjima, a zanimljivo je da je klupski rekord srušio upravo protiv Željezničara kada je postigao pogodak. Tavares nije jedino poznato ime u Mariboru. Agim Ibraimi je fudbaler koji je iz Maribora prošle sezone otišao na posudbu u Cagliari, ali se pred početak ove sezone vratio u svoj klub. Ibraimi je inače i reprezentativac Makedonije za koju je odigrao 19 utakmica i postigao četiri pogotka. Ovaj krilni fudbaler sa Mariborom je osvojio dvije duple krune u Sloveniji.

Dres prvaka Slovenije nosi i Nusmir Fajić, fudbaler kojeg pamtimo iz Travnika kada je sa mnogo uspjeha nosio dres bh. premijerligaša sa Pirote. Od bitnih igrača vrijedi istaći Dareja Vršića, igrača koji se proslavio pogotkom Srbiji iz slobodnog udarca igrajući u dresu Slovenije. Tu su još i Jean-Phillippe Mendy, Arghus, Filipovič, Cvijanovič, Mezga, golman Handanovič i mnogobrojni mlađi fudbaleri priključeni prvom timu iz juniora.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Može se reći da je Maribor prava riznica talenata i politika kluba jeste ukazivanje prilike i mlađim fudbalerima pružajući im šansu da se svojim igrama i zalaganjem nametnu stručnom štabu. Neki od Mariborovih izdanaka su napravili i sjajne transfere. Najbolje poslovanje napravili su 2012. godine kada je Etien Velikonja, igrač koji se prošle godine spominjao kao pojačanje Sarajeva, iz Maribora direktno otišao u Cardiff za sjajnu sumu od dva miliona eura. Također, jedan od boljih igrača Maribora u prošlosti napravio je dobar transfer u Standard Liege. Najskuplji fudbaler Maribora je Agim Ibraimi koji vrijedi 1.5 miliona eura, a slijedi ga Tavares koji se cijeni pola miliona manje.

Zrinjski će protiv Maribora, kada se sagledaju svi ovi podaci, imati zaista težak zadatak ali ne i nemoguć. Iznenađenja se u fudbalu događaju dosta često, ali smo od naših klubova pretežno navikli na neugodna. Nadajmo se da je ovoga puta došao red i na jedno pozitivno.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.