Višća: Idol mi je Zidane, a navijam za Valenciju

Bh. reprezentativac o svemu pomalo...

Višća: Idol mi je Zidane, a navijam za Valenciju

Sjajni reprezentativac Bosne i Hercegovine i fudbaler Basaksehira Edin Višća dao je opširan intervju za tursko izdanje magazina FourFourTwo. Višća je govorio o fudbalskim počecima, najdražim trenucima u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine i svojoj fudbalskoj budućnosti, a otkrio je i za koji klub navija.

O ratu, fudbalskim počecima...

"Ne sjećam se dobro ratnih dešavanja, jer sam imao dvije godine kad je počeo, a pet kada se završio. Taj period bio je težak i možda je i dobro pa ga se ne sjećam dobro. Proveo sam rat u malom gradu u Bosni, a kada sam sazrio pročitao sam mnogo knjiga o ratu u mojoj državi kako bih shvatio šta se sve dešavalo", rekao je Višća, koji je potom počeo pričati o vedrijim temama:

"Fudbal sam počeo igrati kao dijete i lopta mi je bila draža od knjige. U vremenu odrastanja, zbog finansijske situacije nisam mogao nastaviti školovanje i u potpunosti sam se okrenuo fudbalu. Na insistiranje prijatelja moga brata počeo sam igrati za Budućnost iz Banovića, a sa 19 godina sam potpisao za Željezničar. Tamo sam proveo dvije sezone i prešao sam u Basaksehir, gdje sam i danas".

Zidane idol iz djetinjstva

"Uvijek sam se divio Zinedineu Zidaneu. Pokušavao sam oponašati svaki njegov pokret ali to nije lako. Kada ga gledate kako igra, pomislite da možete i vi raditi ono što on radi, ali... Teško je to. On se igrao s loptom i jedan je od najboljih igrača u historiji fudbala", rekao je Višća.

Najsretniji i najtužniji trenutak s reprezentacijom BiH

Fudbaler Basaksehira je imao čast da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, što je bilo prvo pojavljivanje naše reprezentacije na jednom velikom takmičenju.

"To je bilo kao u snu. Svakom fudbaleru je najveća želja zaigrati sa svojom državom na Svjetskom prvenstvu, a utakmica na Maracani protiv Argentine je nešto što ću vječno pamtiti. Iako možda nismo napravili rezultat kakav smo mogli, to prvenstvo će mi ostati u lijepom sjećanju i uvijek ću s ponosom pričati o tome", rekao je Višća na pitanje o najsretnijem trenutku u dresu BiH, a potom je prokomentarisao i najtužniji:

"Poraz od Republike Irske u baražu za Evropsko prvenstvo. Bila nam je velika želja da uvežemo nastupe na dva velika takmičenja u razmaku od dvije godine, ali se to nažalost nije desilo. Šta je, tu je. Nadam se da smo izvukli lekcije iz tog nesretnog dvomeča sa Ircima".

Uvijek bio maksimalno predan fudbalu

"Ako želite uspjeti u profesionalnom fudbalu, morate ozbiljno pristupiti treninzima i svemu što ide uz vaš posao. Jednostavno, uvijek sam se trudio i fokusirao na ono čime se bavim i svake sezone postavim sebi nove ciljeve. Nemam vremena za gubljenje, a sretan sam i što su me do sada zaobilazile povrede. Nadam se da će tako biti i u budućnosti".

O (navodnom) interesu Arsenala...

Našeg reprezentativca su u medijima često povezivali sa prelaskom u Arsenal ali, kako kaže, konkretnu ponudu za transfer na Emirates nikada nije dobio.

"Čitao sam da se Arsenal zanima za mene. Mnogo puta... Bile su vijesti i da je Arsene Wenger dolazio da me gleda i da je bio zaista zainteresovan za mene. Međutim, moj klub nikada nije dobio zvaničnu ponudu od Arsenala i ne znam koliko ima istine u tim pričama. Fokusiran sam na Basaksehir".

Ronalda smatra boljim igračem od Messija, a Mourinha najboljim trenerom na svijetu

"Najbolji trener je Jose Mourinho, s kojim bih zaista volio sarađivati jednoga dana. O njemu mi je pričao i Asmir Begović, moj saigrač iz reprezentacije, koji mi je rekao da je Mourinho strog ali da ga igrači jako vole. Kada je riječ o najboljim fudbalerima današnjice, Cristiano Ronaldo je za mene bolji igrač od Lionela Messija. Messi je čisti talenat, ali Ronaldo se toliko usavršio da je to nevjerovatno. Kada vidim kako u svakoj utakmici daje sve od sebe bez obzira na protivnika, shvatim kakav je profesionalac i koliko je gladan uspjeha".

Ni Real, ni Barcelona, ni Atletico... Valencia!

Za kraj, naš fudbaler je otkrio i za koji klub navija, što je prilično iznenadilo turskog novinara.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Navijam za Valenciju! Da li bih nekada zaigrao za taj klub? Da, zašto ne... Volim gledati Primeru, to mi je najdraža evropska liga i mislim da se tamo igra najbolji fudbal".

Edin Višća je ove sezone odigrao 31 utakmicu u Super ligi, a postigao je 14 pogodaka uz pet asistencija, što su sjajne brojke za fudbalera koji ne igra na poziciji klasičnog napadača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi