Zahovič: Trenutno u BiH nema kvalitetnih igrača za Maribor

Sportski direktor Maribora za SportSport.ba

Zahovič: Trenutno u BiH nema kvalitetnih igrača za Maribor

Sa prostora bivše Jugoslavije jedino je Maribor prošle godine izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka. To je bilo iznenađenje ili senzacionalni rezultat samo za one koji nisu dovoljno pratili slovenački klub i njegovu orijentaciju evropskom putu. 

Kao ključnog čovjeka, navijači Maribora u prvi plan ističu Zlatka Zahoviča, jednog od najboljih slovenačkih nogometaša svih vremena sa sjajnom karijerom u velikim klubovima poput Porta, Benfice i Valencije. 

Zahovič je danas sportski dužnosnik za kojeg kažu da ima – viziju. Iako je kao igrač bio konfliktan i svojeglav, na poziciji sportskog direktora postavio se drugačije. Sad tumači sve i daje podršku treneru, a na početku razgovora za SportSport.ba govorio je o tajni uspjeha Maribora. 

"Prije svega, Maribor je i ranije bio vrhunski klub sa sjajnim navijačima, a u posljednje vrijeme smo samo to nadogradili. To je nagrada za naš rad i mislim da je za takav uspjeh potrebno imati mnogo iskustva u nogometu. Treba doživjeti Ligu prvaka, znati razmišljati kako ustvari razmišljaju igrači, pa do navijača. Svjesni smo svog uspjeha, pogotovo ako uzmemo u obzir da ima klubova koji nikad nisu imali dodir sa Ligom prvaka", kazao nam je Zahovič. 

Zahovič je upoznat i sa dešavanjima u BHT Premijer ligi BiH, a sa velikim zanimanjem prati razvoj i uspon Fudbalskog kluba Sarajevo. 

"Sarajevo je veliki klub i bilo je pitanje kada će se pojaviti neko ko će to prepoznati. Iskreno, za mene uspon Sarajeva nije nikakvo iznenađenje, ali postoji jedan veliki problem. Ako se želi krojiti evropska priča mora se poraditi na infrastrukturi, jer to je uslov da možete igrati u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropske lige. Mislim da stadion Sarajeva nije na visokoj razini, prema tome treba početi od početka", smatra Zahovič, koji potom dodaje:

"Itekako pratim dešavanja u nogometnom prvenstvu BiH, jer je tu jako mnogo talentovanih igrača. Ponavljam opet, najviše vam fali infrastruktura, ali i dodir sa evropskim nogometom. Kada to izgubite, izgubili ste sve."

Nekadašnji reprezentativac Slovenije smatra da u BHT Premijer ligi nema dovoljno kvalitetnih igrača koji bi mogli odgovoriti zahtjevima kluba kao što je Maribor. 

"Jako teško. Mi smo na mnogo višem nivou i napravili smo ogroman iskorak. Mislim da u vašem prvenstvu u ovom trenutku nema igrača za Maribor, ali to ne znači da neće biti. Problem je što ste jako malo evropski nogometno obrazovani."

Na samom kraju razgovora Zahoviča smo upitali za napadača Željezničara Riada Bajića, koji se navodno nalazi na radaru Maribora. 

"Riad Bajić? Ne bih to komentarisao", kazao je 44-godišnji Zahovič. 

Vrijedi istaći da je Zlatko Zahovič sa reprezentacijom Slovenije igrao na Svjetskom i Evropskom prvenstvu i nastupajući za velike portugalske klubove naučio je osvajati titule. Njegov talenat u prošlosti je otkrio Milko Đurevski, a prve lekcije naučio je u Partizanu kod Ivice Osima. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.