Grupa C: Španija prvi favorit, gledat ćemo i balkanski duel

Eurobasket

Grupa C: Španija prvi favorit, gledat ćemo i balkanski duel

Nastavljamo s predstavljanjem grupa predstojećeg Evropskog prvenstva u košarci. Na redu je grupa C, koja će svoje utakmice igrati u Cluju, u tamošnjoj Sala Polivalenti kapaciteta 10.000 gledatelja.

Prvi favorit ove grupe, a po mnogima i glavni pretendent za zlato je reprezentacija Španjolske. Dovoljno je vidjeti bedem u reketu, sačinjen od neuništive braće Gasol, pa da protivnicima zadrhte ruke. Nema tu naturaliziranih Mirotića, ni Ibake, ali tu je drugi par braće, Hernangomez. Willy dolazi iz Knicksa, Juancho iz Nuggetsa. Obojica su se pokazala više nego solidno u NBA debijima i sigruno je da će kako i na ovom prvenstvu, tako i u nadolazećim godinama predstavljati veliku snagu ove reprezentacije. Ogroman, ali ne i nenadoknadiv hendikep za Scariola je teška ozljeda Sergia Llulla, ali alternacije na poziciji playa su Sergio Rodriguez, koji se nakon epizode u Sixersima vraća u evropsku košarku, točnije u CSKA umjesto Miloša Teodosića, te play Utah Jazza, Ricky Rubio. Tu su još i vječni J.C. Navarro, San Emeterio i Alex Abrines i tih devet košarkaša bi trebalo iznijeti najveći teret predstojećeg prvenstva i opravdati ulogu najvećeg favorita i grupe C i samog prvenstva. Ova reprezentacija uz sve, ima usađen pobjednički mentalitet i iskustvo pobjedničkih postolja sa svih velikih natjecanja.

Po nama, drugi favorit grupe je nacionalna vrsta Hrvatske. Od dolaska Ace Petrovića na mjesto izbornika, Hrvatska pomalo vraća izgubljeni ugled. Olimpijske kvalifikacije, te sam nastup na OI potvrdio je kako Hrvatska opet ima reprezentaciju koja može aspirirati na medalju. Stožerni košarkaši su već potvrđeni NBA igrači, Bojan Bogdanović i Dario Šarić i nije tajna da ćese oko njih dvojice vrtjeti igra Hrvatske, no tu su još i iskusni Kruno Simon koji posljednjih sezona igra sjajno u Euroligi, povratnici Marko Popović, Luka Žorić i Marko Tomas. Pod košem će glavnu riječ voditi čvrsti centar Darko Planinić, novi igrač Sassarija. Igru će s pozicije playa predvoditi vječiti Roko Ukić, dok će mjesto u rotaciji sigurno imati i Dragan Bender, krilni centar Phoenix Sunsa kojem je ovo debi na velikom natjecanju, ali na pripremama je pokazao da će Petrović itekako moći računati na ovog 216cm visokog košarkaša,inače rođenog Čapljinca.

Crnogorci sasvim sigurno na ovo prvenstvo dovode zanimljivu reprezentaciju. Reprezentaciju koja će najveću snagu imati pod obručima. Nikola Vučević jedan je od najboljih centara NBA lige, potvrdio je to u zadnjih par sezona noseći dres Orlando Magica, kao njihov vodeći strijelac i skakač. Bojan Dubljević vodio je Valenciju ka naslovu prvaka Španjolske, također je godinama jedan od najboljih krilnih centara u Evropi. Njihova igra uvelike će ovisiti o njihovom naturaliziranom košarkašu, dobro poznatim na evropskim parketima, Tyreese Riceu. Rice je po vokaciji playmaker, ali poznata je i njegova glad za koševima. Stari lisac, prekaljeni stručnjak na klupi Crne Gore,  Bogdan Boša Tanjević,morat će pored ovog trojca najbolje izvući i iz Nikole Ivanovića, Marka Todorovića, mladog Dine Radončića, da bi se Crnogorci našli među putnicima za iduću fazu Evropskog prvenstva.

Česi su na prošlom EP, bili hit. Još se svi sjećaju onog razbijanja selekcije Hrvatske i to na njenom terenu, od skoro 30 razlike. No, u odnosu na tu ekipu, na ovom prvenstvu tu nema Jiryja Veselog koji je uzeo slobodno ljeto, nema Petra Bende, ni Pavela Pumprle, redom supervažnih košarkaša koji su na spomenutom, prošlom šampionatu, iznijeli najveći teret. U selekciji Češke ovaj će se put sve vrtjeti oko Tomasa Satoranskog, igrača Washington Wizardsa. U ovakvom rosteru, mjesta na parketu opet će biti za 37godišnjeg Jiri Welscha, legende češke košarke. Ekipa domaćeg prvaka CEZ Nymburka dala je 5 košarkaša za ovu reprezentativnu akciju. Nymburk je redovan sudionik Eurocupa pa možemo reći da Hruban, Peterka, Bohacik i društvo imaju iskustvo igranja evropskih utakmica, ali ipak, uz sve silne otkaze koji su ih zadesili, borit će se grčevito da prođu u daljnu fazu natjecanja.

Adamu Hangi neće biti lako. Ovaj najbolji obrambeni košarkaš Eurolige, predvodit će selekciju Mađarske na ovom prvenstvu. Daleko su pedesete godine 20.og stoljeća kada su se Mađari penjali na najviša mjesta na postoljima namijenjenim osvajačima medalja. Uz Hangu, najviše ovlasti u ovom timu imat će košarkaš Iberostar Tenerifea, Rosco Allen, te nama poznati šuter s ABA terena, Szolnokijev David Vojvoda. Cszaba Ferenc  i 21.godišnji centar s poznatog američkog sveučilišta Gyorgy Goloman igrači su koji možda mogu biti od neke značajnije pomoći ovom trojcu, dok su ostali, pretežno iz domaćeg prvenstva, prilično nepoznati i bez iskustva igranja na nekoj višoj razini.

Čak ni domaćinstvo, ni puna dvorana, reprezentaciji Rumunije vjerojatno neće pomoći na ovom prvenstvu. Pripremne utakmice koje su odigrali, gubili su prosječno 30ak razlike i sa sigurnošću možemo reći da to nije bilo nikakvo taktiziranje njihovog izbornika, već realno stanje. Da nisu domaćini, Rumunji teško da bi vidjeli ovo natjecanje. Vrijeme Georghea Muresana, najvišeg košarkaša u povijesti NBA lige je prošlo. Rumuni jednostavno nemaju reprezentaciju dostojnu ovog takmičenja, a jedino poznatije ime, Vlad Moldoveanu, ni izbliza neće biti dovoljan, čak ni za izbjegavanje posljednjeg mjesta u skupini C.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti