Kikanović: Nesvjesno sam uzeo doping

Naš reprezentativac otvorio dušu

Kikanović: Nesvjesno sam uzeo doping

O. Lekić

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, Elmedin Kikanović, dao je intervju za srbijanski Sportski žurnal u kojem je objasnio kako je pao na doping testu.

"Od ovoga što se meni dogodilo može da se napravi odličan film. Bio sam u šoku. U KSS su mi objasnili sve detalje, a ja sam im dao na uvid sve suplemente koje sam koristio. Mlad sam igrač, imam tek 22 godine, na prekretnici sam karijere. Trebalo je da promijenim klub. Sada je sve o koncu, zbog spleta okolnosti. Radi se stvarno o zanemarljivoj supstanci koju nisam svjesno uzeo. Čekanje me ubija", rekao je Kikanović u intervjuu za Sportski žurnal i dodao:

"Godinama sam koristio iskuljučivo suplemente koje smo dobijali u klubu. Ali, zbog teške situacije u Zvezdi morali smo sami da kupujemo suplemente. Prilikom jedne kupovine od prodavca sam na poklon dobio bočicu tečnog kreatina za koji mi je rekao da je testiran i da ne sadrži zabranjene supstance. Znam da je kreatin dozvoljena supstanca, a ni na kraj pameti mi nije bilo da u tečnom kretainu ima nečeg zabranjenog. Uzeo sam par gutljaja na dan meča i odložio flašicu od 0,3 litara u frižider".

Centar Zvezde i naše reprezentacije potom je objasnio kako je došlo do greške.

"Doktori u Savezu su primjetili da se u sastavu nalazi geranamin koji u organizmu prelazi u metal heksanamin. On se od 1. janura ove godine nalazi na listi zabranjenih supstanci zbog sličnosti sa dopingom tuaminom. Čak, postoji mogućnost da se uskoro opet vrati na listu dozvoljenih sredstava. Dva dana poslje prvog testa imao sam drugi test sa negativnim rezultatom, što dovoljno kazuje da nije bilo namjere. Ovo su mi najteži trenuci u životu. Da sam svjesno koristio doping ne bih žalio. Sve je splet nesrećnih okolnosti i sada mi je karijera u pitanju", zaključio je Kikanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.