Pobjeda Amela Tuke ravna medalji

Veliki trijumf za bolje sutra bh atletike?

Pobjeda Amela Tuke ravna medalji

Bosanskohercgovačka atletika je godinama na marginama, priča je posljednjih godina uglavnom počinjala i završavala sa nastupima Hamze Alića, Lucije Kimani, kasnije i Kemala Mešića. Polako su već zaboravljeni i Kada Delić i Islam Đugum, pa Krehmić, Kodžo, Jasminka Guber, Jasmin Salihović, atletičarke, atletičari koji su nastupali na Olimpijskim igrama.

Da ne govorimo recimo o jednom Ivanu Ivandiću koji je nastupao na Olimpijadi 1972. godine u Munchenu ili Zlatanu Saračeviću Evropskom dvoranskom prvaku iz 1980 godine, bronzanom iz Grenobla godinu dana kasnije, Ivanu Mustapiću bronzanom iz Latakie. U velikom broju disciplina još uvijek kao najbolja vremena stoje ona koja su atletičari i atletičarke iz BiH postavili u vrijeme bivše Jugoslavije. Pogotovo na dugim prugama, (Vinko Pokrajčić, Marica Mršić).

Međutim, stvari su se počele mijenjati na bolje posljednjih godina, iako su uslovi skromni, u pojedinim
sredinama nikakvi. Prvo je Hamza Alić uzeo medalju na dvoranskom EP 2013. godine što je ogroman uspjeh. Mlađi atletičari poput Mesuda Pezer, Dejana Mileusnića, Gorane Cvijetić se bore, a svakako su ohrabrujući bili rezultati na prvim Evropskim igrama u Azerbejdžanu. Vidjeli smo nastupe dobrih štafeta muške na 4x100 i 4x400 metara koje su oborile državne rekorde. Međutim ono što je napravio Amel Tuka je posebna priča.

24-godišnji Zeničanin je napredovao nevjerovatno. Krenuo je od Tamperea (EP-U23) gdje je prije tri godine na 800 metara bio bronzani. Nakon toga je nastavio svoj razvojni put, na Evropskom prvenstvu u Zurichu se plasirao u finale, završio je kao šesti, što je također bio sjajan rezultat. Nakon toga je odradio posao u Azerbejdžanu na najbolji način, ali niko pa niti vjerovatno sam Amel nije mogao očekivati ovakav razvoj situacije.

Atletičar iz BiH se pojavio na mitingu Dijamante lige i ne samo da se pojavio već i pobijedio. Nije osvojio medalju, nije srušio svjetski rekord, ali nije niti morao. Jer njegova pobjeda ima jednaku težinu. Nadamo se da nije posljednja. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.