Danska prvak Evrope!

Srbija nije uspjela do zlata

Danska prvak Evrope!

E. Škorić

Danska je u finalu Evropskog rukometnog prvenstva u Beogradskoj areni savladala Srbiju u dosta neizvjesnoj utakmici. Slavili su Danci sa 21:19.

Danci i Srbijanci već su odigrali jedan susret na ovom Evropskom prvenstvu. Bilo je to u drugom kolu u prvom dijelu natjecanja, kada su srbijanski rukometaši slavili sa 24:22. Međutim, u finalu je uspješnija bila Danska.

Prvih pola sata postignuto je tek 16 golova, od čega devet u mreži domaćina (7:9). Najviše problema Srbiji zadavali su Mikkel Hansen i Anders Jensen Eggert. Oni su po tri puta tresli mrežu golmana Darka Stanića.

Danska je u 22. minuti imala najveću prednost u prvom poluvremenu, kada su poveli sa 8:5.

Srbijanski rukometaši imali su dosta problema u prvih pola sata igre. Napad nije imao rješenja za brzu transformaciju danske odbrane. Igrali su domaći na pivota, ali se danska odbrana odlično zatvarala. Na golu Danaca je briljirao Niklas Jacobsen Landin.

Na otvaranju drugog dijela Nikolaj Markussen sa dva gola odvodi Dance na +4. I u nastavku je Srbija imala dosta problema u napadu, dok je pet Hansenovih golova definitivno odlučilo pobjednika.

Danci su zasluženo osvojili drugo zlato u povijesti, no srbijanskoj selekciji sigurno je uspjeh i srebro.


Srbija - Danska 19:21

Srbija: Marjanac, Šešum, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toškić 2, Stanić, Ilić 2, Marković, Prodanović 4, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić. Trener: Veselin Vuković.

Danska: Landin, Mogensen, Christiansen, Lauge 2, L. Christiansen, Markussen 2, Eggert 3, Spellerberg 1, Svan, Lindberg 2, Toft 1, Cleverly, Sondergaard 1, Hansen Mikkel 9, Nelsen. Trener: UlrikWilbek.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.