Majstori za uništavanje rukometne čarolije

Kriza potresa Bosnu BH Gas

Majstori za uništavanje rukometne čarolije

A. Beganović

Iako nismo navikli na neke velike sportske uspjehe jedan kolektiv u prošloj sezoni učinio nas je barem na trenutak ponosnim.

Nije riječ o fudbalskim klubovima jer objektivno isti su još daleko od samog vrha Evrope.

Riječ je o Rukometnom klubu Bosna BH Gas, koji se prošle sezone plasirao među 16 najboljih evropskih ekipa, no već danas proživljava teške dane.

Prije nekih pola godine rukometaši sarajevske Bosne predvođeni Irfanom Smajalgićem napravili su čudo. Sa najmanjim proračunom u Ligi prvaka uspjeli su se plasirati među 16 najboljih evropskih momčadi, što je najveći posljeratni uspjeh klupskog sporta u našoj državi.

Bilo je to vrijeme kada je Bosna bila u modi, naročito za one koji sjede u Upravi ovog kluba (čast pojedincima). Sa naslovnica novina takvi nisu silazili, sebi su prisvajali zasluge za uspjeh, iako su ustvari njihove zasluge nikakve. Međutim, iskoristili su ono što su Pipe i njegovi izabranici napravili na parketu, slikali su se sa premijerima, ministrima i usput dogovarali poslove za firme čiji su vlasnici. Sve preko leđa Studenata, no danas tih istih nema nigdje, odnosno sakrili su se u mišije rupe iz kojih će ponovo izaći kada se bude proslavljala titulu, plasman među šesnaest najboljih evropskih ekipa i slični uspjesi.

Situacija u redovima aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine je haotična. Istina, Smajlagić je sa svojim saradnicima zasukao rukave i atmosfera na treninzima je idilična, odnosno takva je da bi slučajni posjetitelj istom mislio da u klubu teku med i mlijeko. Međutim, stvari stoje sasvim drugačije.

Upravni odobr na čelu sa "velikim" sportskim radnikom Muhamedom Pilavom, koji je po preuzimanju ove funkcije obećavao brda i doline, u stvarnosti ne funkcioniše. Pripreme pred sezonu u kojoj će Studenti ponovo igrati u Ligi prvaka, te u Regionalnoj ligi, uopše nisu obezbjeđene, a igračima i stručnom štabu do jučer se niko od čelnih ljudi nije obratio.

Valjda je red da se igrači i stručni štab, pa ako ništa drugo, onda pred početak priprema onako kurtoazno pozdrave. Međutim, Pilav i njegovo društvo nisu smogli snage za to. Tako to rade "veliki" sportski radnici koji su u prvim redovima kada se treba slikati, a kada se trebaju obezbijediti uslovi za nastavak lijepe priče, njih nema nigdje. Ništa čudno, već mnogo puta u našoj zemlji viđen film.

Šta i kako dalje? Veliko je pitanje do kada će strpljenja imati Pipe i igrači. Od vazduha se ne živi i ukoliko se ovakva situacija ne popravi u narednih dan - dva, momčad će se raspasti i sve ono što je godinama stvarano otići će u nepovrat. 

Zato gospodo, ukoliko niste u mogućnosti obezbijediti minimalne uslove za normalan rad, a činjenice govore da niste, onima zbog kojih ste bili na naslovnicama bh. medija, odstupite i prepustite drugima da vode klub.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.