Osniva se Rukometni savez FBiH

Dogovor u Rukometnom savezu

Osniva se Rukometni savez FBiH

Članovi izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH potvrdili su na današnjem sastanku u Banja Luci da će Savez u budućnosti činiti Rukometni savez RS-a i FBiH kojeg će činiti kantonalni savezi i RS Herceg-Bosne.

Na današnjem sastanku jednoglasno su usvojene tri veoma bitne odluke:

- Rukometni savez BiH ubuduće će funkcionisati na principima sadašnje organizacije i to principima pariteta, konsenzusa i rotacije.

- IO RS BiH saglasan je sa rješenjem u kome će organizacija Federalnog rukometnog saveza BiH biti sastavljen iz dvije članice, i to: Kantonalnih rukometnih saveza i Rukometnog saveza Herceg-Bosne. Ovo rješenje biće ugrađeno i u izmjene i dopune sadašnjeg statuta RS BiH.

- Izvršni odbor RS BiH predložio je da se član 1 postojećeg Statuta RS BiH kod izmjene istog precizira da će Rukometni savez BiH činiti Rukometni savez Republike Srpske i Rukometni savez Federacije BiH (koji čine Kantonalni savezi i Savez HB).

Predsjednik RS BiH Zdravko Miličević zahvalio se čelnicima Kantonalnih saveza i RS Herceg-Bosne, kao i generalnom sekretaru koji je uložio ogroman napor, kako bi se zajedno sa članovima IO pronašlo rješenje za problem sa kojim se susretao Savez.

"Imamo odlične vijesti za sve koji vole rukomet. Donijeli smo konkretne odluke, koje su krucijalne za rukomet u BiH. Sva tri naroda biće ravnopravni u Savezu, donosiće se konsenzusom, dok će na čelnim funkcijama i komisijama dolaziti do rotacije", rekao je Miličević.

Miličević je potvrdio da će biti formiran Rukometni savez FBiH kojeg će činiti Rukometni savez Herceg-Bosne i kantonalni savezi.

Potpredsjednik RS BiH Enid Tahirović rekao je da su odluke koje su danas potvrđene donijete prošle srijede na sjednici u Mostaru.

""Još prije sedam dana u Mostaru donijeli smo određene zaključke, naročito one koje se tiču Saveza Federacije BiH. Komponenta ljudi koje ja predstavljam, te hrvatska komponenta koje predstavlja gospodin Petar Skočibušić, proteklog vikenda dogovorila je da porazgovaramo sa našim bazama i čujemo šta oni misle. To je učinjeno i oni su prihvatili zaključke, tako da je ovo odluka kompletne komponente. Svi su imali pravo glasa, na demokratski način, i poslije određenih diskusija donešena je odluka da se ovako uđe u priču oko formiranja Rukometnog saveza FBiH", rekao je Tahirović.

Podsjetimo da je Enis nedavno podnio ostavku na ovu funkciju, ali da je još uvijek u tehničkom mandatu. On je danas odlučio da pojasni svoju ostavku.

""Nakon što bude održana Skupština, doći će neki novi ljudi. Možda ja i ostanem, ali trenutna odluka je da više neću biti dio Izvršnog odbora. Do Skupštine neće biti nikakvih promjena, jer osjećam odgovornost prema svemu ovome i biću tu da pomognem. Odgovorna sam osoba i nisam želio da nešto propadne mojim eventualnim nedolaskom. Bio sam tu, biću do kraja, ali da li ću ostati - mislim da neću", rekao je Tahirović.

Naglašeno je da planirani nastavak proljetnog dijela Premijer lige BiH neće doći u pitanje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi