"Rad s mladima je jedini ispravan put"

Škola rukometa Željo broji 90 dječaka i 25 djevojčica

"Rad s mladima je jedini ispravan put"

A. Beganović, foto: A. Balić

Prije nešto više od godinu dana u Sarajevu je počela sa radom Škola rukometa Željo, koju su osnovali rukometni zanesenjaci Nermin Glamoč (bivši trener ŽRK Ilidža i ženske rukometne reprezentacije), Ejub Kukavica (aktuelni trener RK Goražde) i Branko Raca.

Na samom početku treninzi su se odvijali po sarajevskim školama, a od 1. novembra ove godine treninzi se održavaju u Skenderiji.

"Nakon mnogo godina provedenih u raznim rukometnim klubovima na području Sarajeva sa svojim prijateljima sam odlučio ući u jedan novi projekat. Trebalo nam je dosta vremena i strpljenja, no iz dana u dan na treninzima je sve više dječaka i djevojčica i doista smo ponosni na ovo što radimo", za SportSport.ba je istakao jedan od osnivača Škole rukometa Željo, Nermin Glamoč.

"Gradu Sarajevu, kao i čitavoj Bosni i Hercegovini potrebno je što više ovakvih škola. Radimo da dječacima, ali i sa djevojčicama. Trenutno radimo sa 90 dječaka i 25 djevojčica, no moram istači da je iz dana u dan zainteresiranost sve veća. Četiri puta sedmično treniramo u Skenderiji (ledena dvorana), no ne mislimo na tome stati. Potrudićemo se da obezbijedimo termine svaki dan, mada je dosta teško zbog već poznatih finansijskih problema", dodaje Glamoč.

Sa već spomenutih 90 dječaka i 25 djevojčica rade četiri trenera, a kako se broj polaznika u školi bude povećavao, tako će se prema Glamočevim riječima povećavati i broj trenera.

"Sa dječacima trenutno radimo ja i Branko Raca. Ejub Kukavica zbog obaveza u RK Goražde ima nešto manje vremena, no kada je u mogućnosti uvijek je tu sa nama. Sa djevojčicama radi Mersiha Sarajlić, koja je trenutno trener kadetske ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Zadovoljni smo, puni entuzijazma, a u užem rukovodstvu škole između ostalog nalazi se i bivši selektor muške rukometne reprezentacije BiH, Halid Demirović. Pred nama je mnogo izazova, ali uspjet ćemo u našim namjerama", govori Glamoč i za kraj dodaje:

"Trenutno se ne takmičimo u zvaničnim takmičenjima na nivou BiH jer dječaci i djevojčice koji treniraju u našoj školi praktički se po prvi put susreću sa rukometnom loptom. Međutim, u skorijoj budućnosti sigurno ćemo uzeti učešće u omladinskim takmičenjima, no nećemo žuriti"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.