Vozi Miško!

Bh. reprezentativci na meč odluke otputovali autobusom

Vozi Miško!

E. Haračić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu će u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo snage odmjeriti sa Slovačkom.

Nakon što su se izabranici Dragana Markovića u protekla dva susreta lako obračunali sa Kosovom, do kraja kvalifikacija ih očekuju još dva susreta i to protiv Slovačke i Litvanije.

Prvi, onaj protiv Slovačke je eliminacijski i pobjeda bi nam donijela siguran plasman u baraž, dok bi poraz od pet i više rrazlike značio da prvo mjesto u grupi prepuštamo Slovacima i samo čudo bi nam omogućilo da ponovo gledamo naše rukometaše na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, vjerovatno u znak zahvalnosti za radost koju su nam donijeli prije tačno godinu dana i u znak vjere u naše rukometne heroje, ekipa je potrpana u autobus kojim su od Tuzle putovali do Slovačke. U pitanju je putešestvije od desetak sati nakon kojeg očekujemo da igrači zablistaju i potvrde svoj kvalitet pobjedom nad najozbiljnijim konkurentom u grupi.

Zato su i bez obzira na ishod susreta u Slovačkoj, rukometni Zmajevi već danas pobjednici jer od njih je ruke digla država, a i oni koji su im trebali obezbijediti barem normalne, ako ne idealne uslove za kvalifikacione susrete.

Istini za volju, nešto mnogo drugačije nije se moglo ni očekivati u državi u kojoj se rukomet spominje samo kada treba slaviti pobjede, a interes javnosti i struktura vlasti ne seže dalje od stola sa mezom ispred TV-a dok se prati kako Prce i ekipa liju znoj i krv da odbrane čast Bosanaca i Hercegovaca.

Čelnici Rukometnog saveza BiH, izuzmemo li par izuzetaka, toliko su zainteresovani da omoguće normalne uslove za razvoj rukometa u BiH da ni na posljednjoj Skupštini održanoj prije par mjeseci nisu uspjeli, a ni pokušali Savez ustrojiti u skladu sa zakonima ove države. A s druge strane, i državne strukture potvrdile se svoju nezainteresovanost za rukometni sport činjenicom da se protuzakonita treća komponenta, takozvani Rukometni savez Herceg-Bosne i dalje ne samo toleriše, već i podržava unutar RSBiH.

U ovakvom anti-sistemu naši reprezentativci pokušavaju, a desi im se i da uspiju ostvariti najveće uspjehe bh. sporta. Autobus ili avion, čini se nebitnim ako znamo kakvi problemi tresu sam korijen RSBiH. Vrijeme prolazi, stvari se ne mijenaju. Država ne brine o svojim sportistima, u sportskim savezima je jako malo pravih sportskih radnika, a neki od saveza ne poštuju zakone države od koje s pravom očekuju pomoć.

Nema sumnje, Zmajevi će još jednom šutke progutati udarac, a nama ostaje da ispred televizora damo sve od sebe da im pomognemo, ako ih se već ne sjetimo kada vode najbitnije bitke, one zakonske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi