Za sve ti hvala Enide!

Kraj karijere legendarnog bh. rukometnog golmana

Za sve ti hvala Enide!

A. Beganović

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih sportista u posljednjih 20-ak godina, rukometni golman Enid Tahirović, sinoć je odigrao svoj posljednji susret. Na veliku žalost njegov Goppingen je poražen na gostovanju kod Lemga, no to je u ovom trenutku najmanje bitno.

Legendarni bosanskohercegovački rukometni golman, Enid Tahirović, odlučio je otići u penziju, iako još uvijek ima klubova koji bi ga rado vidjeli u svojim redovima.

Nakon nešto više od 20 godina profesionalnog bavljenja rukometom Enid je odlučio reći zbogom. Profesionalnu karijeru dugogodišnji kapiten našeg nacionalnog tima počeo je u rodnoj Bijeljini, odakle ga ratni vihor nosi u Tuzlu, gdje je nastupao za Slobodu.

Od 1993. do 1998. godine nastupao je za HC Bad Voslau, HG Furth i TSV Ansbach, da bi se onda vratio u Bosnu i Hercegovinu i to u redove sarajevskog Željezničara.

U Želji se Tahirović zadržao do 2003. godine kada prelazi u najtrofejniji bh. rukometni klub, sarajevsku Bosnu i nekako sa njegovim dolaskom počeo je i vrtoglavi uspon Studenata.

Za veoma kratko vrijeme Enid je postao ljubimac Bosninih navijača, a rukometni zaljubljenici dugo će pamtiti 24. mart 2007. godine kada je Bosna u prvom susretu polufinala Kupa pobjednika kupova savladala veliki HSV rezultatom 20:18, a Enid je svojim sjajnim intervencijama do ludila dovodio braću Gille, Yona, Hensa i društvo.

Sa sarajevskim Studentima osvojio je tri naslova u Premijer ligi, te dva Kupa, da bi u ljeto 2007. godine preselio u slovenački Koper. I tamo je Enid nastavio sa sjajnim partijama i u svojoj jedinoj sezoni u slovenačkoj ligi izabran je za najboljeg golmana.

Njegove sjajne partije nisu ostale nezapažene, pa 2008. godine seli u Bundesligu, tačnije u Goppingen, gdje je danas jedan od najomljenijih sportista. Sa ovom njemačkom momčadi u dva navrata je osvojio EHF Kup, a krajem prošle sezone namjeravao je otići u penziju, no stigao je poziv od HSV-a, koji nije mogao odbiti. Polusezonu je branio za HSV, da bi u posljednja tri susreta u ovoj kalendarskoj godini stajao na golu "svog" Goppingena.

Legendarni bosanskohercegovački golman 2006. godine u izboru Nezavisnih novina proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a iste godine je od Sportskog saveza BiH dobio priznanje "Mirza Delibašić".

Mnogo toga je u svojoj karijeri osvojio Tahirović, no na velikom takmičenju sa bh. reprezentacijom, njegovom najvećom ljubavi, nikad nije zaigrao, ali Enid će se najvjerovatnije priključiti stručnom štabu našeg nacionalnog tima, pa se nadamo da će barem kao trener osjetiti slast igranja na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu, a možda i na Olimpijskim igrama. Ko zna?

Kasno sinoć kontaktirali smo Tahirovića, koji se svim Bosancima i Hercegovcima zahvalio na podršci koju je imao.

"Hvala vam! Uvijek sam bio jedan od vas", riječi su Tahirovića, a mi njemu samo možemo poručiti:

"Za sve ti hvala Enide".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti