"Plasman na RG je poklon domovini i unesrećenim zemljacima"

Džumhur iz Pariza za SportSport.ba

"Plasman na RG je poklon domovini i unesrećenim zemljacima"

Bosna i Hercegovina će, zahvaljujući Damiru Džumuru, prvi put imati svog predstavnika u muškoj konkurenciji Roland Garrosa.   

Naš najbolji teniser danas je savladao Brazilca Ghema sa 2-0 u setovima i plasirao se u prvo kolo jednog od najprestižnijih svjetskih turnira. Neposredno nakon završetka meča Damir je dao intervju za SportSport.ba.

Prije svega, Damire, čestitke na napravljenom rezultatu i plasmanu na glavni žrijeb Roland Garrosa. Da li je bilo teško savladati Ghema danas?

"Bilo je teško, što sam znao i prije samog meča. Ghem igra jako i agresivno, i nikada nije lako igrati protiv takvih igrača. Srećom, uspio sam izdržati sve njegove nalete i na kraju osvojio prvi set u tie-breaku iako je Ghem imao set loptu. U nastavku je bilo lakše, drugi set sam odigrao zaista odlično i na kraju pobijedio".

Osvojio si novih 35 bodova, kada te možemo očekivati u TOP 100?

"Ja se iskreno nadam ubrzo, ali treba znati da nije lako igrati poslije velikog uspjeha. Ne smijem stati na ovome, moram nastaviti igrati dobro da bih mogao doći nadomak Top 100 uoči US Opena. Vjerujem da to i mogu!"

Očekuje te prvo kolo, mnogo respektabilnih tenisera je tu. Postoji čak mogućnost da se eventualno u drugom kolu sastaneš sa Rogerom Federerom! Priželjkuješ li možda takav scenarij, neko veliko ime sa suprotne strane mreže?

"Iskren da budem, svejedno mi je s kim ću igrati. Samo želim dati sve od sebe i boriti se do kraja. U prvom kolu postoji i mogućnost za novi duel sa Berdichom, nikad se ne zna. Ako me žrijeb spoji sa nekim od top igrača to neće biti lagano, ali u tom slučaju imao bih priliku igrati na velikom terenu. Sa druge strane, postoji velika šansa da se sastanem sa nekim igračima koji rankingom nisu tako visoko i onda mi rastu izgledi za pobjedu. Idealan scenarij bio bi da se nađem u krugu gdje igraju dva kvalifikanta, a onda u slučaju pobjede da idem na Federera".

Kakav je osjećaj biti prvi Bosanac i Hercegovac koji će pod našom zastavom nastupiti na Roland Garrosu?

"Ponosan sam na sebe i na ono što sam uradio, ali sam prije svega ponosan što sam Bosanac i Hercegovac. Ova pobjeda je za sve ljude u BiH koje su pogodile poplave! Znam da je njima teško i da su mnogo propatili i izgubili, pa neka moj uspjeh bar malo ublaži ove teške dane svim ljudima u mojoj domovini".

Nećeš ostati na riječima?

"Neću, ovu priliku koristim da obavijestim javnost da me Novak Đoković pozvao da sutra učestvujem na egzibicionom i humanitarnom meču na Philippe Chatrier-u koji bi se trebao održati u 15:30. Tu bi se najvjerovatnije prikupljala pomoć za ljude ugrožene u poplavama u BiH i Srbiji i meni će biti izuzetna čast naći se u humanitarnoj misiji rame uz rame sa jednim od najvećih tenisera svih vremena. Jedva čekam!".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.