Velika pobjeda za Džumhura i bh. tenis!

Naš teniser na Australian Openu

Velika pobjeda za Džumhura i bh. tenis!

E. Škorić

Veliku pobjedu ostvario je perspektivni bh. tenisr Damir Džumhur. Pobijedio je Belgijanca Roberta Rubena Bemelmansa sa 7:6, 6:3 u posljednjem kolu kvalifikacija za Australian Open, te je tako postao prvi naš igrač koji će igrati na glavnom turniru nekog Grand Slama.

Džumhur je nakon velike borbe savladao nimalo naivnog Belgijanca. Naš teniser je propustio veliki broj break-šansi, no svejedno se na kraju izborio za pobjedu i nastup na glavnom turniru prvog Grand Slama sezone - Australian Opena. 

Belgijanac razbijen u tie-breaku prvog seta

Džumhur je dobro krenuo u meč, te je umalo napravio break u prvom gemu, no u dva navrata se spašavao Bemelmans. U petom gemu naš teniser lako dolazi do breaka, no već u sljedećem gemu Belgijanac uzvraća istom mjerom.

Umalo da dođe i do trećeg uzastopnog breaka, ali je Džumhur ispustio nove dvije break-šanse. Mirno je naš predstavnik okončao osmi gem za 4:4, Bemelmans je također bio siguran pri svom servisu, te je zadava Džumhuru dosta problema u desetom gemu. Ipak, Džumhur je uspio izjednačiti na 5:5 i ostati "živ". 

Novu break-šansu Džumhur je dobio u 11. gemu, ali se Bemelmans opet, po ko zna koji put, uspio spasiti. Uzeo je taj gem na kraju, te na Džumhurova leđa natovario veliki teret. Nakon osvojenog 12. gema, Džumhur je poveo s 1:0 u tie-breaku, zatim 2:1, pa 3:1. Nizao je naš teniser poene i na kraju uvjerljivo slavio u tie-breaku (7:1) te poveo sa 1:0 u setovima.

Loš početak za lijep kraj

Bemelmans kreće breakom u drugi set i vraća neizvjesnost meču. Potvrđuje break pri svom servisu i vodi sa 2:0. Treći gem Džumhur je lako završio u svoju korist (2:1). U šestom gemu velika borba, ali Džumhur koristi jednu od tri break-lopte i poravnava rezultat na 3:3. Taj gem bi se mogao okarakterisati kao ključnim...

U sedmom je Džumhur, opet uz malo (ili malo više?) problema, potvrdio prethodno napravljeni break i oškrinuo vrata glavnog turnira na Australian Openu. U osmom gemu Džumi pravi break i dolazi na prag velikog uspjeha. Mirno je priveo kraju meč i ostvario veliku pobjedu u karijeri, koja bi mogla biti prekretnica.

Del Potro, Gasquet, Verdasco...

Mogući protivnici Džumhuru u prvom kolu Australian Opena su: Juan Martin del Potro, Richard Gasquet, Fernando Verdasco, Alexandr Dolgopolov, Florian Mayer, Victor Hanescu, Yen-Hsun Lu, Michael Llodra, Federico Delbonis, Julian Reister, Jan Hajek, Joao Sousa i kvalifikant.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.