Na današnji dan: Prva velika atletska medalja od nezavisnosti

Hamza Alić ušao u historiju

Na današnji dan: Prva velika atletska medalja od nezavisnosti

Dž. Mrakić

Bosna i Hercegovina danas slavi 24 godine od proglašenja svoje nezavisnosti. Na isti dan, 1. marta 2013. godine, mala zemlja u srcu Balkana dobila je svoju prvu veliku atletsku medalju od 1992. godine.

Najuspješniji poslijeratni bacač kugle u Bosni i Hercegovini Hamza Alić svojim ličnim dvoranskim rekordom od 20.34 metra iznenađujuće je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Göteborgu.

Kažemo iznenađujuće, jer je, kako kaže, na evropskoj rang-listi bio tek na 12. poziciji, pa je i sami plasman u finale predstavljao izuzetan uspjeh. Također, treba istaći i da je prije finalne serije u kvalifikacijama bio tek na 15. poziciji među takmičarima.

Uprkos velikom pritisku, zadnjim hicem od 20.05 metra ostvario je plasman u finale. Tako je jedan od najuspješnijih atletičara u historiji Bosne i Hercegovine osvojio jednu od tek pet poslijeratnih evropskih medalja u olimpijskim sportovima za Bosnu i Hercegovinu.

Iza sebe je, između ostalih, ostavio i Nijemca Ralfa Bartelsa, koji je u svojoj karijeri osvojio tri svjetske i pet evropskih medalja.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi