Nekoliko interesantnih rezultata na Svjetskom prvenstvu u Dohi
(Foto: EPA)

SP u atletici

Nekoliko interesantnih rezultata na Svjetskom prvenstvu u Dohi

Midhat Šljivak

Završeno je još nekoliko kvalifikacionih disciplina na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi.

Kvalifikacije za plasman u finale skoka u vis donio je zanimljivu borbu za 12 mjesta u finalu, a na kraju je osam atletičarki skočilo na potrebnih 194 centimetra.

Svakako da je prva zvijezda ove discipline Ruskinja Mariya Lasitskene koja nastupa kao nezavisna atletičarka i ona je uspješno preskočila potrebnu visinu i branit će zlato iz Londona.

Među 12 najboljih plasirala se i Hrvatica Ana Šimić koja je imala skok od 192 centimetra.

U trci 3000 metara steeplechase najbolji rezultat je očekivano ostvarila Kenijka Beatrice Chepkoech.

Glavna favoritkinja za zlatnu medalju je ostvarila vrijeme od 9:18.0 i tako je potvrdila dobru formu za Svjetsko prvenstvo.

Zlatna iz Londona, Amerikanka Emma Coburn, također je ostvarila plasman u dalji tok takmičenja, baš kao i njena sunarodnjakinja Courtney Frerichs i one će biti glavne kandidatkinje za medalje.

Muškarci su odradili takmičenje u troskoku. Kvalifikaciona norma je bila 17.10 metara, a preskočila su je samo dvojica takmičara.

Portugalac Pedro Pablo Pichardo je imao najbolji rezultat sa 17.38 metara, a iza njega je završio Hugues Fabrice Zango sa dužinom 17.17 metara.

Čovjek sa najboljim skokom sezone Amerikanac Will Claye u finale je ušao kao peti sa dužinom 16.97, a u finalu ćemo gledati i zlatnog iz Londona Christiana Taylora.

Međutim, bronzu u ovoj disciplini neće braniti Portugalac Nelson Evora koji je dana ostvario skromnih 16.80 i ispao je sa takmičenja.

U trci na 400 metara s preponama najbolji rezultat je ostvario Abderrahman Samba iz katara 49.08, dok je aktuelno prvak Norvežanin Karsten Warholm imao treće vrijeme kvalifikacija (49.27).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi