Parižani korak ispred svih: Časovi joge u muzeju Louvre u sklopu kulturnog programa Olimpijade

Na sve misle kako bi atmosfera u gradu bila što bolja

Parižani korak ispred svih: Časovi joge u muzeju Louvre u sklopu kulturnog programa Olimpijade

Endin Čaušević, foto: EPA

U Parizu će od 26. jula do 11. avgusta biti održane Olimpijske igre, a organizatori spremaju razne događaje kako bi oni koji odluče da posjete glavni grad Francuske mogli maksimalno uživati. Tako je odlučeno da će i pariški muzej Louvre biti dio kulturnog programa, te da će se u istom održati joga i drugi sportski susreti.

Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja koji se nalazi u centru Pariza bit će dio kulturnog programa koji će se održavati u ovom gradu tokom Olimpijskih igara, a cilj je da svi oni koji posjete ovaj grad imaju mogućnost da osjete duh Olimpijade.

Potvđeno je da će se u Louvreu održavati časovi joge i još neki sportski susreti. To će se dešavati u slavnim galerijama ovog muzeja, a sve to bit će dio kulturnog programa u sklopu Olimpijskih igara.

Ovaj program će početi i prije zvaničnog otvorenja Olimpijskih igara, a cilj je da se podigne raspoloženje u glavnom gradu Francuske prije samog takmičenja koje nas čeka sredinom ljeta.

Najveći muzej na svijetu tako će posjetiteljima ponuditi priliku da uz instruktore i trenere učestvuju u plesu, joki i vježbanju sve dok razgledaju svjetski poznata umjetnička djela što je zaista fantastična ideja.

"Louvre je u centru Pariza što znači da će fizički biti i u centru Olimpijskih igara", rekao je direktor ovog muzeja Laurence des Cars.

Oglasi

Detaljniji raspored onoga što će se dešavati u Louvreu pred početak Olimpijade objavljen je na zvaničnoj stranici muzeja.

   Organizatori misle na sve samo da bi atmosfera u Parizu tokom Olimpijade bila što bolja. Foto: Louvre Museum

Što se tiče ceremonije otvorenja Olimpijskih igara ona će biti održana na rijeci Seni koja protiče pored Louvrea, a privremeni stadion koji će ugostiti takmičenja u skateboardinu i breakdanceu će biti izgrađen u obližnjem Place de la Concorde.

Olimpijski plamen će također da gori u "komšiluku" Louvrea, odnosno u vrtovima Tuileriesa. Četiri ostale umjetničke destinacije u Parizu, uključujući muzej Orsay, će također biti uključene u dešavanja oko Olimpijade, a naročito kulturni program.

Također, prije nekoliko dana otkriveni su i planovi za druge javne sportske objekte i ostala mjesta koja će biti otvorena za fan zone tokom Olimpijade. Riječ je o ukupno 26 fan zona koje će biti širom Pariza. Dvije zone će biti specijalno napravljene kako bi tu mogli dolaziti i sportisti koji osvoje medalje kako bi pozdravili navijače.

"Prvi put u istoriji Olimpijade grad domaćin nastoji da stvori 'narodne igre' u kojima se olimpijski entuzijazam može dijeliti i unutar i izvan stadiona, u centru grada i svakom kvartu ovog grada", poručili su iz ureda gradonačelnika.

Oglasi

Dostupna je i nova aplikacija za mobilne telefone kada je u pitanju javni prevoz tokom Olimpijade pod nazivom "Transport public Paris 2024". Svi oni će preko te aplikacije moći da lakše dođu do destinacija gdje se održava bilo kakav događaj vezan za Olimpijadu.

Stanovnici ovog grada već sada iskazuju nezadovoljstvo zbog toga jer su svjesni da će javni prevoz, a posebno metro, biti prenatrpani tokom održavanja Olimpijskih igara, no lokalni političari već su im poručili da u tom periodu više hodaju ili koriste bicikle.

Ovo je prva Olimpijada koja se nakon 100 godina održava u Parizu. Podsjećamo, ceremonija otvorenja je zakazan za 26. juli, a spektakl će trajati sve do 11. avgusta.

Treba istaći da će od 28. avgusta do 8. septembra biti održane i Paraolimpijske igre.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti