Pezer: Osjećam se sretno i tužno

Bh. bacač kugle ostvario sjajan rezultat

Pezer: Osjećam se sretno i tužno

Mesud Pezer, jedini bosanskohercegovački predstavnik na ovogodišnjoj dvoranskoj smotri najboljih atletičara u svijetu, završio je na petoj poziciji oborivši državni i balkanski rekord.

Iako je na takmičenje došao sa 12. rezultatom među takmičarima koji će nastupiti, pokazao je da Bosna i Hercegovina ima atletičara vrijedne svjetske pozornice. Takmičenje je završio na petoj poziciji, a iza sebe je ostavio svjetskog prvaka na otvorenom, Poljaka Konrada Bukowieckog koji je završio takmičenje na osmoj poziciji bacivši kuglu 20,99 metara. Bukowiecki je na takmičenje došao sa drugim rezultatom u svijetu s obzirom da je na jednom od pripremnih mitinga kuglu bacio 22 metra. Iza sebe je ostavio i Riyana Whitinga, Amerikanca čiji je rezultat šesti u svijetu.

Državni rekord Pezer je postavio je trećoj seriji. U prvoj seriji kuglu je bacio 20,36 metara, a u drugoj 20,31 metar. Nakon prve dvije serije imao je rezultat vrijedan 10. mjesta. U trećoj seriji bio je primoran da baca preko 20,82 metra, što bi značilo i novi državni rekord.

“Moj kolega Tim Nedov je poslije druge serije imao osmi rezultat. Bio sam svjetan šta moram uraditi. Ušao sam u krug opušten i išao sam na sve ili ništa. Kuglu sam bacio 21,15 metata i tako oborio državni i balkanski rekord”, kazao je Pezer za stranicu Atletskog saveza BiH.

U četvrtoj seriji kuglu je bacio 20,58 metara, a u petoj seriji kuglu je bacio 20,73 metra.

“Osjećam se i sretno i tužno. Sretno zbog rekorda, državnog i balkanskog, koje sam oborio, a tužno zato što me malo dijelilo od medalje. Međutim, ono što sam obećao, to sam i ispunio. Prije polaska, svima sam rekao da ću ući u elitu svjetskih bacača, odnosno među najboljih osam i da ću oboriti rekord. Na kraju, završio sam na petoj poziciji i oborio rekorde”, za kraj je kazao Pezer.

Rezultat Mesuda Pezera je najbolji svih vremena u dvorani kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, a to je potvrtio i selektor muške atletske reprezentacije, Elvir Krehmić.

“Sa svojim trenerom je odlično tempirao formu i na ovom takmičenju je pokazao najbolje. Pokazao je da vrijedi preko 21 metar, što mi je izuzetno drago. Kao bacač polahko stiče rutinu, na svakom takmičenju drži konstantu bacanja i popravlja se. Ovo je ujedno i najbolji rezultat svih vremena na svjetskom prvenstvu kada je upitanju Bosna i Hercegovina”, kazao je Krehmić.

Novozelanđanin, Tom Walsh je na maestralan način došao do titule prvaka svijeta. Već u prvom pokušaju kuglu je bacio 22,13 metara. isti hitac je ponovio u trećem, da bi iz šestog pokušaja oborio rekord takmičenja bacivši kuglu 22, 31 metar.

Još jedna zanimljivost daje ovom takmičenju dodatnu vrijednost. Čak deset bacača je imalo hitac preko 20,69 metara, a njih sedam je prebacilo magičnu dužinu, 21 metar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi