Na 150 metara do cilja atletičarki se desila nezapamćena greška

Samo je skrenula u stranu

Na 150 metara do cilja atletičarki se desila nezapamćena greška

M. Šljivak

Etiopljanka Senbere Teferi napravila je katastrofalnu grešku tokom trke na 10 kilometara u Atlanti. Ova atletičarka je na 150 metara od cilja skrenula u pogrešnu ulicu i ostala je bez sigurne pobjede prema kojoj je išla sigurnim korakom.

Atletičarka iz Etiopije Senbere Teferi ostala je bez prvog mjesta i nagrade od 10.000 dolara jer je na trci povodom 4. jula u Atlanti nakon što je 150 metara prije cilja neshvatljivo skrenula u pogrešnu ulicu.

Ova 28-godišnjakinja ušla je kao favoritkinja u ovu trku na 10 kilometara. Branila je naslov najbolje iz prošle godine i sve je vodilo ka tome da će doći do novog trijumfa.

A onda se desila katastrofa. Na 150 metara do cilja Teferi iznenada skreće sa staze u pogrešnu ulicu, iako je znak cilja bio jasno vidljiv naprijed.

Na kraju je uspjela da se vrati u trku. Ipak, protivnice koje su bile iza njih su iskoristile veliku grešku i Teferi je završila kao treća i uzela je 'samo' 3.000 dolara.

Oglasi

Krivac je prema riječima organizatora policijski motocikl. Ona ga je pratila smatrajući da i on ide prema cilju.

"Dok je Senbere Teferi prilazila cilju, odjednom je postala zbunjena i pratila je policijski motocikl koji je skrenuo s pravca. Oznaka za cilj je bila jasno vidljiva, ali razumijemo da u borbi za pobjedu date instrukcije znaju biti pogrešno shvaćene. Razočarani smo kad god organizacija ne bude perfektna. Ovog puta smo napravili propust", saopštili su organizatori AJC Peachtree ulične trke.

Prvo mjesto u trci osvojila je njena sunarodnjakinja Fotyen Tesfay. Ni ona nije mogla da vjeruje šta se dešava.

"Šokirana sam zbog greške. Vodila je ispred nas i odjednom je skrenula", govori ona i dodaje:

"Prvo sam pomislila kako nam jučer nisu pokazali gdje je cilj. Ipak, nakon što je automobil skrenuo, vidljela sam znak ispred sebe i samo sam nastavila trčati. Malo mi je zasmetalo što se sve ovako desilo jer sam željela da je pritisnem u finišu", rekla je Tesfay.

Senbere Teferi dobro je poznata atletičarka iz Etiopije. 2015. godine je za svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojila srebrenu medalju.

Prethodnih godina se posvetila brojnim uličnim i cross-country trkama i tu joj ide zaista dobro, te je često na pobjedničkim postoljima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi