Olimpijsku pobjednicu optužili da je muško: Odlučila im je pokazati šta krije u međunožju

Jako neugodna situacija

Olimpijsku pobjednicu optužili da je muško: Odlučila im je pokazati šta krije u međunožju

Eldar Ganibegović

Južnoafrička atletičarka Caster Semenya konstantno je u centru pažnje svjetske javnosti jer zbog viška testosterona u krvi ima veliku prednost u odnosu na ostale takmičarke te se njeni nastupi smatraju borbom biološkog muškarca protiv žena.

Prema pravilima, World Athletics sprječava sportaše koji moraju smanjiti razinu testosterona ispod pet nanomola po litri u neprekidnom razdoblju od najmanje šest mjeseci da se natječu u određenim disciplinama.

Olimpijska pobjednica na 800 metara žalila se na ovo pravilo i odlučila ne liječiti.

Sada, u ekskluzivnom intervjuu za HBO Real Sports, Južnoafrikanka je bila čista i optužila Svjetski atletski odbor da ju je "mučio" lijekovima za koje kaže da je bila prisiljena uzeti.

"Mislili su da imam penis", rekla je Semenya za HBO Real Sports.

"Rekla sam im: 'U redu je. Ja sam žena, nije me briga. Ako želite vidjeti da sam žena, pokazat ću vam svoju vaginu. Slažete li se?"

Oglasi

Nakon opsežnog testiranja, otkriveno je da Semenya ima unutarnje testise i da je morala biti liječena, a prema novim pravilima Svjetske atletike, sportašica je morala smanjiti razinu testosterona kako bi se natjecala.

"Od tog lijeka mi je pozlilo", rekla je Semenya i dodala:

"Udebljala sam se, imala sam napade panike, nisam znala hoću li i kada doživjeti srčani udar. To je kao da se svaki dan ubodeš nožem."

Sportašica priznaje da je lijekove uzimala nekoliko godina prije nego što je podnijela zakonsko osporavanje pravila o hiperandrogenizmu.

"Nisam imala izbora. Imala sam 18 godina, htjela sam trčati, doći na Olimpijske igre, to mi je bila jedina opcija", kazala je. 

Imala je i poruku za advokata Svjetske atletike Jonathanom Taylorom, koji se pitao jesu li lijekovi propisani za Semenyu nezdravi.

"Zašto vodeći svjetski stručnjaci kažu da bismo to trebali propisivati", rekao je tada Taylor .

Sada, Semenya ima poruku za njega, koja kaže:

"Jonathan bi trebao odrezati svoj jezik i baciti ga. Ako želi razumjeti kako me to mučilo, trebao bi otići i uzeti te lijekove. Tada će razumjeti."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti