Spektakularni stadion Khalifa - mjesto krunisanja kraljice sportova

Zdanje koje ostavlja bez daha

Spektakularni stadion Khalifa - mjesto krunisanja kraljice sportova

S. Grebović

Glavom gradu Katara, Dohi pripala je čast da organizuje 17. po redu Svjetsko prvenstvo u atletici pod okriljem IAAF-a.

Čelnici krovne kuće atletike su se na tajnom glasanju 2014. godine odlučili da daju prednost upravo Dohi i to ispred Barcelone i američkog grada Eugenea, koji su također bili kandidati da budu organizatori ovog prestižnog događaja.

"Siguran sam da ćemo u Dohi imati odlično SP. Ovom odlukom podržavamo njihovu jaku želju za napretkom u atletici, odnosno u sportu općenito", riječi su Laminea Diacka, prvog čovjeka IAAF-a.

Stadion Khalifa na kojem će ovo takmičenje biti održano izgrađen je davne 1976. godine, ali je tek 2005. obnovljen zbog Azijskih igara koje su održane naredne godine.

Tada je kapacitet stadiona povećan s 20.000 na 40.000 mjesta, a na zapadnoj strani stadiona je izgrađen krov zajedno s velikim lukom koji je služio kao platforma za lansiranje vatrometa tokom svečane ceremonije otvaranja Azijskih igara.

Image result for asian games 2006 qatar

Zahvaljujući trogodišnjem projektu obnove i proširenja, stadion je pretvoren u ultramoderno zdanje opremljeno vrhunskim sadržajima kao što su klimatizacijska tehnologija, LED rasvjeta i digitalni reflektori koji sportistima pružaju idealne uslove da se takmiče, ali i gledaocima sjajno iskustvo praćenja tih takmičenja.

Image result for khalifa stadium

Nova revolucionarna tehnologija hlađenja je 40% održivija od postojećih tehnika i koristi se na međunarodnom stadionu Khalifa od svog ponovnog otvaranja u maju 2017. godine, do kada je trajala obnova. Također, povećan je i kapacitet samog stadiona na 60 hiljada sjedećih mjesta uz šest hiljada parking mjesta

Ovo prvenstvo će biti održano od 27. septembra do 6. oktobra tekuće godine.