Tuka sutra trči za sve nas, a ne za novac

Finalna utrka na 800 metara

Tuka sutra trči za sve nas, a ne za novac

Edmir Škorić

Amel Tuka izborio je jučer nastup u finalu Svjetskog prvenstva u glavnom kineskom gradu Pekingu.

Prvi put u povijesti možemo da se nadamo medalji na Svjetskom prvenstvu. Tuka, Kakanjac koji je u sjajnoj formi, ima priliku da u utorak ispiše nove stranice bh. sporta.

Već osam dana je Tuka u Pekingu, očito se dobro adaptirao na tamošnje uslove, što je pokazao rezultatom kojeg je napravio u polufinalu, s vremenom 1:44:84, što mu je omogućilo prvo mjesto u polufinalnoj grupi.

Naš najbolji atletičar je medalji tim bliže ako se zna da nekoliko favorita propušta finalnu utrku na 800 metara, među njima i Niel Amos. Definitivno nas je Tuka uvjerio da može da napravi čuda. Skromni Kakanjac postao je heroj nacije, a on je obećao da u Pekingu trči isključivo za Bosance i Hercegovce.

"Veoma sam ponosan na svoju Bosnu i Hercegovinu i sve ljude u njoj. Sutra ću da trčim samo za njih, jer ih želim usrećiti i učiniti ponosnim", poručio je Tuka pred polufinale.

Isto, ne sumnjajte, poručuje i pred finale. Trčat će za sve Bosance i Hercegovce. Za ponos i sreću svih nas.

Mediji su pisali o mogućoj Amelovoj zaradi: ukupan fond SP-a u Pekingu je 1,194.000 dolara, pojedinačno zlato vrijedi 60.000 dolara, srebro upola manje, bronza 20.000, četvrto mjesto 16.000, peto 12.000, šesto 8.000, sedmo 6.000, a osmo 4.000 dolara.

Bit će nam drago ako Amel osvoji 60.000 dolara, svojim trudom zaslužuje milione, ali još jednom da ponovimo: trčat će za Bosance i Hercegovce. Za osmijeh na našim licima. 

Finalna utrka na 800 metara na programu je sutra u 14:15 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.